Optimistické firmy odhadují v příštím roce růst stavebnictví o tři procenta

Že se české stavebnictví odrazilo ode dna, potvrzují i zástupci firem. Stavební firmy jsou optimistické a na příští rok odhadují mírný růst stavebnictví o více než tři procenta. Podle analýzy společností CEEC Research a KPMG se na tom shodují malé i velké společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Výstavba dálnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Důvodů k optimismu mají stavbaři hned několik. Stavebnictví totiž úzce souvisí s celkovou kondicí české ekonomiky, která podle posledních dat Českého statistického úřadu oživuje.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer připomíná, že díky oslabení koruny se navíc podařilo zabránit deflaci, tedy poklesu spotřebitelských cen. A to je podle něj pro stavebnictví dobrá zpráva.

„Protože deflace znamená, že by klesaly příjmy privátních zákazníků, klesaly by příjmy státního rozpočtu a tudíž i možnost státního rozpočtu investovat,“ vysvětluje Singer a dodává:

„A klesaly by ceny nemovitostí, které jsou současně zástavami dluhů, za které ručí zákazníci stavebnictví. Což je mimochodem jediná věc, která v deflaci neklesá.“

ČNB chce držet slabší kurz koruny

Singer také zopakoval, že se Česká národní banka bude snažit držet slabší kurz koruny do konce příštího roku.

Dalším důvodem, proč české stavebnictví roste, jsou mohutné investice státu v posledních měsících. „My jsme na to společně s komorou administrátorů veřejných zakázek připravili specializovanou analýzu,“ říká ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

„A ta ukazuje, že aktuálně do desátého měsíce byly zadány zakázky z veřejných zdrojů za 93 miliard korun. Oproti minulému roku je to nárůst až o dvacet procent. To znamená, že od státu už nyní firmy mají o dvacet procent více zakázek,“ konstatuje.

Růst bude křehký

Firmy však zároveň budoucí růst označují jako křehký. „Propad loňského roku byl 8,3 procenta, takže jestli dnes mluvíme o nějakých třech procentech plusu v letošním roce, nesmíme zapomenout, že k nule je skutečně ještě hodně daleko,“ podotýká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Riziko vidí hlavně ve špatné stavební legislativě, zároveň ale vítá snahy vlády, která připravuje nové úpravy zákonů.
Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo například novelu zákona o veřejných zakázkách, která měla původně začít platit už od ledna příštího roku. Poslanecká sněmovna ji ale nestihne už do konce roku schválit, a tak nejspíš začne platit o něco později.

Zákonodárci mimo jiné navrhují, aby se oproti současnému plánu zvýšil limit pro takzvané vícepráce. To znamená, aby se mohly veřejné zakázky zdražit až o polovinu oproti vysoutěžené ceně.

Stavebnictví a development - vývoj hospodaření 133 nejvýznamnějších firem na českém trhu (2011 - 2013) | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme