Česku opět vyhrožuje anonym, hrozbu údajně ještě rozšířil

Anonym, který měl poslat poštou jed některým členům české vlády, zřejmě začal stupňovat své výhrůžky. V e-mailu, který měl zatím neznámý odesílatel rozeslat některým médiím, vyhrožuje útoky v předvánočním období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Obálek bylo v minulém období hodně, nebezpečné byly pouze dvě. Obálky na ministerstvo vnitra a ministerstvo financí opravdu obsahovaly látku životu nebezpečnou, tedy jed,“ říká ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Ostatní obálky, které jsme postupně dostávali, ať to bylo na Úřad vlády, nebo do prezidentské kanceláře, neměly závadný obsah, byl to neškodný bílý prášek,“ informuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O anonymní hrozbě, kterou neznámý vyděrač adresuje České republice, mluví ministr vnitra z ĆSSD Milan Chovanec

V anonymním e-mailu se údajně objevily informace, že kromě členů vlády dostal obálku také sám premiér a policejní prezident.

„To potvrdit nemohu, je to dezinformace, která se nezakládá na pravdě. Ani pan premiér, ani policejní prezident nedostali žádnou obálku, která by byla život ohrožující, nic takového se nestalo,“ tvrdí Chovanec.

„E-mail zkoumá policie a já v současné době nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, že má spojitost s vyděračem. A je to vyděrač, který si hraje s bezpečností České republiky a jejích občanů. Ale žádná obálka pro premiéra ani policejního prezidenta s tímto obsahem nepřišla,“ upřesňuje.

Že se informace o údajném doručení podezřelé obálky předsedovi vlády nezakládají na pravdě, potvrdil i sám premiér Bohuslav Sobotka. „Kontaktoval jsem Policii České republiky, tuto informaci mi nepotvrdila,“ sdělil.

Všichni členové vlády byli instruováni, jakým způsobem mají postupovat. Tedy že mají v případě podezřelé zásilky kontaktovat Policii České republiky, aby zásilku převzala.

Úřady sjednocují postup pro případ další zásilky

Sobotka včera na jednání vlády ministra vnitra požádal, aby jeho resort informoval všechny správní centrální úřady, aby se sjednotil postup vůči podezřelým zásilkám u všech centrálních úřadů a nikdo se nedostal do styku s jedovatou látkou.

Nebezpečí, které podle anonymní výhrůžky má lidem hrozit, ministr Chovanec bere velmi vážně. „Nepodceňujeme to. Nepodceňovali jsme to ani v případě vyděrače, který hrozil infikací ebolou. Policie pracuje tak, abychom byli efektivní a byli schopni pachatele odhalit, chytit a postavit před soud, protože přesně tam patří,“ říká.

„Nerad bych, aby tady vznikla panika v předvánočním čase. Ale chci ubezpečit veřejnost, že celou věc bereme velmi vážně. Všechny naše bezpečnostní složky i tajné služby na této věci intenzivně pracují,“ ubezpečuje.

Anonym před časem hrozil rozšířením eboly

Nedávno policie zveřejnila výhrůžky, kdy anonym hrozil rozšířením eboly na veřejných místech v Česku. Je možné, že nynější hrozbu má na svědomí stejný pachatel.

„Je to věc, kterou policie prověřuje. Já v rámci vyšetřování nemám detailní informace. Je to živá věc, kterou dozoruje státní zástupce. Nelze ji vyloučit, ani potvrdit,“ konstatuje Chovanec. Vyšetřování výhrůžek ebolou podle něj pokročilo.

„Policie má podle mých informací nové indicie, detaily nevím a ani uvádět nemohu. Je to jedna z prioritních věcí, které mají v současnosti řešit,“ ujišťuje ministr a uzavírá:

„Jsou na to nasazeny veškeré možné prostředky, jak lidské, tak materiální, abychom pachatele dopadli a dostali ho k soudu. Toto je minimálně trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí trest ve výši osm let vězení.“

Evelyna Kulíšková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme