Ve Spojených státech pokračují demonstrace kvůli případu zastřeleného Afroameričana

Ve Fergusonu na předměstí amerického St. Louis i v dalších městech po celých Spojených státech druhým dnem pokračují protesty. Demonstranti nesouhlasí s tím, že policista Darren Wilson, který v srpnu zastřelil černošského mladíka, nebude trestně stíhán. Na předměstí St. Louis někdo postřelil dva agenty FBI. Zatím není jasné, jestli to souvisí s nepokoji ve Fergusonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ve Fergusonu protestují proti osvobození policisty, který zastřelil neozbrojeného černošského mladíka

Lidé ve Fergusonu protestují proti osvobození policisty, který zastřelil neozbrojeného černošského mladíka | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Policie v předešlých hodinách zadržela desítky lidí, kteří rabovali obchody a zapalovali auta. Do města po včerejších protestech stáhla další dva tisíce mužů, v akci jsou i vrtulníky. Jen samotnou policejní stanici hlídají desítky policistů.

Ozbrojené jednotky Národních gard střeží i jiná místa. Zásahové jednotky několik lidí pozatýkaly potom, co přehradili jeden ze silničních tahů.

I dnešní původně poklidný protest ve Fergusonu opět eskaloval. Demonstranti začali prchat do jedné z bočních ulic, tam jich několik obrátilo policejní auto na střechu a zpátky, podpálili a ho policisté pak zasáhli slzným plynem a několik lidí zatkli.

Co se stalo v srpnu ve Fergusonu
Podle jedné verze si policista všiml, že 18letý Michael Brown drží v ruce doutníky, jejichž krádež před tím ohlásil nedaleký obchod. Wilson se prý nejdříve pokoušel s mladíkem mluvit ze svého auta, ten mu ale měl dát dvě rány pěstí do obličeje. Celá potyčka skončila tím, že Brown po několika předchozích výstřelech neuposlechl výzvu policisty, aby si lehl na zem, a naopak se proti Wilsonovi rozeběhl. V obavách o vlastní život policista mladíka zastřelil. Druhá strana tvrdí, že Wilson střílel, když Brown zdvihal ruce na znamení, že se vzdává.

Události rezonují po celé zemi a šíří se do dalších měst. Protesty večer hlásily mimo jiné New York, Chicago, Boston, Washington či Atlanta, kde policie dokonce povolala zásahové jednotky. Podle CNN lidé protestují ve 37 amerických státech.

Policista Wilson, který v srpnu zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého mladíka, obdržel několik výhružek smrtí. CNN to řekl jeden z jeho právníků.

"Bojíme se o jeho bezpečnost. Neustále mu někdo vyhrožuje. Dokonce vypsali odměnu na jeho hlavu. Pokaždé, když vyjde z nějaké budovy, musí se rozhlížet. Na takovou věc prostě nemůžete nemyslet," popsal situaci svého klienta.

Lidé nejen ve Fergusonu jsou rozhořčení z rozhodnutí poroty nevydat policistu k procesu. Rozhodnutí poroty totiž znamená, že Wilson nebude trestně stíhán, a tudíž nebude ani žádný proces, ve kterém by se o jeho vině nebo nevině rozhodovalo.

Jak podotýká server Economist, porota přitom ve většině případů stíhání zahájí. Nedůvěru mezi lidmi mohlo vyvolat také složení poroty. Zasedlo v ní totiž devět bělochů a tři černoši.

Další reakce vyvolal i první rozhovor policisty, který dal stanici NBC. Řekl v něm, že má čisté svědomí, že dělal svou práci. Vysvětlil, že mladíka zastřelil kvůli obavám o vlastní život.

Prezident Barack Obama znovu o událostech promluvil v Chicagu. Připustil, že chápe dlouholetou frustraci afroamerické komunity. Je podle něj zcela zjevné, že existují hluboké problémy v americké společnosti, zároveň však odsoudil velmi ostře násilí a vyzval k poklidnému protestu.

Nepokoje ve Fergusonu - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme