U půjček příbuzným či známým chtějte písemné uznání dluhu, radí odborníci

Půjčit kamarádovi nebo příbuznému na dobré slovo se často nevyplatí. Jedna ze čtyř pohledávek, kterou musí vymáhat právníci, se týká právě soukromých půjček. Věřitelé obvykle ani netuší, že běží promlčecí lhůta. Každý sedmý z nich tak kvůli promlčení o svoji pohledávku přijde. Přitom právě touto dobou, před Vánoci a v čase splácení složenek, nejvíce přibývá žádostí o soukromou půjčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Klasickými věřiteli bývají rodiče, kteří půjčí peníze partnerovi nebo partnerce svého dítěte na podnikání, na vybavení bytu, auto nebo na splacení úvěru a podobně. Také vůči kamarádům bývají lidé důvěřivější.

Problémem je například to, že si nedohodnou dobu splacení. Když pak dlužník nesplácí, nechají se uchlácholit a s vymáháním pohledávky nijak nespěchají. Netuší ale, že bez písemného ujednání je splatnost dluhu zákonem stanovena hned na druhý den po vykonání půjčky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co si dávat pozor u soukromých půjček, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

A v tu chvíli se také začíná odpočítávat tříletá promlčecí lhůta. Po jejím uplynutí už je pohledávka právně vymahatelná pouze s obtížemi. Často se do problémů dostávají také ženy, které půjčí svému partnerovi obvykle na splacení předcházejících dluhů. Pak se ale pár rozejde a ženy se svých peněz nedomohou.

Podle zkušeností portálu ePohledávky.cz tvoří nesplácené dluhy v rodině nebo mezi známými až 26 procent problematických pohledávek. Jejich průměrná výše je 110 tisíc korun. Běžně se přes ePohledávky vymáhají ale i půjčky o výši pouhých tří tisíc korun.

Téměř 40 procent dlužníků reaguje už na předžalobní upomínku. Naopak každý sedmý věřitel o svoji pohledávku přijde kvůli promlčení.

Pokud se někdo rozhodne soukromě půjčit peníze, měl by si prověřit žadatele o půjčku nebo ručení v insolvenčním rejstříku dostupném na webu. Ideální je pak notářský zápis. Je jasné, že to nepoužije každý, ale určitě by si měl najít pár minut na sepsání písemné dohody.

Dlužník by měl podepsat takzvané Uznání dluhu. Stačí k tomu dvě věty: „Já, níže podepsaný, uznávám svůj dluh co do důvodu i výše, který mám za věřitelem XY.“

Zatímco na ústní půjčky a na smlouvy o půjčce se vztahuje tříletá promlčecí lhůta, s písemným Uznáním dluhu získá věřitel deset let do promlčení. A pokud dlužník nesplácí, neměl by věřitel příliš dlouho čekat, ale obrátit se na odborníka. Například na advokáta, který se na dluhy specializuje.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme