O léčbě popálenin s MUDr. Zdenkou Němečkovou Crkvenjaš

26. listopad 2014

Už jste se někdy pořádně spálili? Pak si také určitě dobře vybavujete bolest, která takové zranění provázela.

A určitě si také dovedete představit, co takové zranění znamená například pro děti. Právě ty totiž patří k nejohroženějším. Nejčastěji se spálí horkou vodou, čajem, mlékem, polévkou.

Jak takové vážné popáleniny léčí? Jaké jsou nové druhy léčby a výzkumu v této oblasti? Jak můžeme zraněnému pomoci před příjezdem lékařů? Ptali jsme se MUDr. Zdenky Němečkové Crkvenjaš, primářky Centra popálenin Fakultní nemocnice Ostrava.


Paní doktorko, jaké typy popálenin vůbec známe? Existuje několik stupňů...

Když už jste začala s těmi stupni, zaměříme se tedy na hloubku popálenin. A v tuto chvíli se to už dělí většinou na hluboké a povrchní. Rozdělení na první, druhý a třetí stupeň samozřejmě také používáme, ale pokud jde o léčení, postačí nám rozdělení na povrchní a hluboké.

To znamená, že u povrchních popálenin je zasažena jen horní vrstva kůže a mají šanci zhojit se samy bez operace. U hlubokých popálenin je zasažena celá vrstva kůže a musí se operovat.

První, co pacient pociťuje, je bolest. Které z popálenin bolí nejvíce?

Pokud vezmeme hloubku, tak méně hluboké popáleniny – to znamená ty povrchní – bolí mnohem víc. U hlubokých popálenin, kde už máme zničená nervová zakončení, popálenina nebolí.

Která věková skupina je nejrizikovější?

Děti, to je kategorie sama pro sebe, a jsou velkou rizikovou skupinou. Další rizikovou skupinou, na kterou se možná tolik nemyslí, ale je častou obětí těchto úrazů, jsou senioři. To jsou asi dvě nejrizikovější skupiny, a to i v souvislosti s léčbou. Většinou má závažnější průběh, menší rozsah je může více ohrozit.

Pokud jde o děti, tak typické příklady jsou asi, kdy maminka neuhlídá svého potomka...

Primářka Centra popálenin Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš

Buď je to neopatrnost a nebo někdy si říkám, že už je to až takové, že si o to říkáme – když někdo sedí, na klíně drží malé dítě a u toho si vezme horké kafe. Tak to dodnes, když to slyším, tak mne to docela naštve. Vím, že je těžké děti uhlídat, ale apeluji na rodiče, aby veškerá opatření, která udělat jdou, udělali.

V čem jsou popáleniny pro člověka nebezpečné, v čem ho ohrožují?

Záleží také na rozsahu popálenin, nejen na hloubce. Udává se, že popálenina, která je nad pět procent rozsahu tělesného povrchu, děti do dvou let už ohrožuje šokem. A už musí být hospitalizované a jsou na jednotce intenzivní péče, dostávají infuze. U dospělých je to nad dvacet procent a záleží tam na rozsahu a věku.

Nicméně se vyvíjí nemoc z popálení. To znamená, že to není jen otevřená rána, ale je zasažený celý organismus. Tím, že se spustí jakoby poplachová reakce, spustí se odezva, která chce začít hojivý proces, ale u těch velkých rozsahů se to v tu chvíli takzvaně přestřelí a může nastat selhání orgánů. To je také velké ohrožení.

Jak na takové lehčí popáleniny? Existuje spousta ‚babských‘ rad, jak ošetřit popáleninu i doma. Slyšela jsem, že na popáleninu můžeme dát zubní pastu, mouku, česnek... Co vy na to jako lékařka?

Na popáleninu můžeme dát cokoliv, proti tomu nemůžu nic namítat, ale zjistili bychom, že to hodně bolí. Já bych se přikláněla k tomu, že na popáleninu jen čistou vodu, ochladit to a potom nějaký prostředek, nejlépe sterilní a aplikovat. V lékárně vám určitě poradí.

Pokud si ale nejsme jistí, je vždy lepší se přijít k nám ukázat. A musím říct, že u nás v popáleninovém centru nemusíte mít doporučení svého praktického lékaře. Pohotovost máme dvacet čtyři hodin denně.


Celý rozhovor s MUDr. Zdenkou Němečkovou Crkvenjaš, primářkou Centra popálenin Fakultní nemocnice Ostrava si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Primářka Centra popálenin Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš ve studiu s moderátorkou pořadu Lékárna Ivanou Šulákovou
autor: š.iva
Spustit audio