Podle Rady ČRo byly vulgarity v Hovorech z Lán v rozporu s etickým kodexem. Rozhlas to odmítá

Vulgarity v pořadu Hovory z Lán byly v rozporu se zákonem i etickým kodexem Rozhlasu, rozhodla Rada Českého rozhlasu. Ta se zabývala vulgárními výrazy, které v živém vysílání řekl prezident Miloš Zeman. Český rozhlas trvá na tom, že svůj etický kodex neporušil. Obsahem vysílání se už minulý týden zabývala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která vydala upozornění na porušení zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hovory z Lán s prezidentem republiky Milošem Zemanem

Hovory z Lán s prezidentem republiky Milošem Zemanem | Foto: Khalil Baalbaki

„Rada uložila vedení Českého rozhlasu, aby při dalších Hovorech z Lán dbala na příslušný článek kodexu, který říká, že je nutné být opatrný v umožnění přístupu k mikrofonu osobám, které by porušovaly některé zásady slušného chování,“ říká místopředseda rady Jiří Vejvoda.

Zeman v pořadu Hovory z Lán opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se Zeman chtěl těmto lidem zalíbit, řekl v pořadu prezident. Sprostá slova vyslovil také v souvislosti s ruskou hudební skupinou Pussy Riot nebo služebním zákonem.

Český rozhlas si ale stojí za tím, že udělal maximum proto, aby kodex neporušil, uvádí mluvčí rozhlasu Jiří Hošna:

„Hovory z Lán byly vysílány živě, těžko šlo zabránit vulgarismům, které prezident Zeman pronesl. Moderátor pořadu také prezidenta upozornil a zeptal se ho, proč takové výrazy použil.“

„Generální ředitel Českého rozhlasu také zaslal prezidentovi dopis a požádal ho rovněž o osobní schůzku, kde bude další postup ohledně Hovorů z Lán řešit,“ připomněl Hošna.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na dnešní rozhodnutí rady zopakoval dřívější argumenty. "Jak již bylo vysvětleno, pan prezident v Hovorech z Lán poukázal na název jisté hudební skupiny nebo citoval jadrný výraz použitý v jednom rozhovoru jeho prezidentským protikandidátem."

V minulém týdnu Český rozhlas od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dostal za poslední Hovory z Lán obdobné upozornění na porušení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Stejný postih si kvůli odvysílaným vulgaritám vysloužily i Česká televize a Nova, které o výrocích také informovaly.

Milan Kopp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme