Prahu poprvé povede žena, zastupitelé zvolili primátorkou Adrianu Krnáčovou

Novou pražskou primátorkou je Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Hlas jí dalo 33 koaličních zastupitelů, kteří mají v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu. Krnáčová je vůbec první ženou v čele hlavního města. Koalici na magistrátu tvoří ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová pražská primátorka Adriana Krnáčová

Nová pražská primátorka Adriana Krnáčová | Zdroj: ČTK

Volbě předcházela diskuze, do které se přihlásila zhruba desítka řečníků z řad občanů i zastupitelů a končících radních.

Krnáčová, která byla jedinou kandidátkou na primátorský post, v rozpravě čelila tvrdé kritice za to, že nevyužila svého práva představit se zastupitelstvu a nastínit program rady. Promluvila až po svém zvolení.

"Děkuji za vaše hlasy. Jsou před námi opravdu žhavé problémy, které musíme neprodleně řešit. Moc bych si proto přála, aby se toto zastupitelstvo nestalo jen kolbištěm pro výměnu osobních názorů. Budu ráda, když v zásadních věcech nalezneme shodu a to nejlepší řešení pro město a jeho obyvatele," řekla Krnáčová.

Největším úkolem bude podle ní obnovit důvěru lidí v pražský magistrát. "Chtěla bych, abychom tu za čtyři roky měli moderní, transparentní a přívětivou radnici bez vazeb na temnou minulost," dodala.

Pro Krnáčovou hlasovali všichni zastupitelé nové magistrátní koalice, tedy jak zástupci jejího domovského hnutí ANO, tak zastupitelé ČSSD a Trojkoalice. Naopak 22 zastupitelů hlasovalo proti jejímu zvolení a zbývajících sedm se hlasování zdrželo. Tři zastupitelé na zasedání chyběli.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Náměstky primátorky se podle koaliční dohody stali za ČSSD Petr Dolínek, za Stranu zelených Matěj Stropnický a za ANO Eva Kislingerová. Všichni dostali hlasy 33 z 62 přítomných zastupitelů.

Zasedání zastupitelstva původně začalo už v devět hodin ráno, jenže zastupitelé stihli pouze složit slavnostní slib a poté jako úplně první bod programu odhlasovali, že jednání na osm hodin přeruší.

Důvodem byla kolize se zastupitelstvy na Praze 8 a 4, ve kterých získali mandát i někteří magistrátní zastupitelé, a obě jednání by proto nestihli. O pauzu pak požádal budoucí radní Petr Štěpánek z Trojkoalice, který se v Praze 4 ucházel o křeslo starosty a v mezidobí se jím opravdu stal.

Martin Hromádka, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme