Biochemik Emil Paleček získal prestižní ocenění pro vědce Česká hlava

Laureátem prestižní ceny pro vědce Česká hlava je letos biochemik Emil Paleček. Rozhodla o tom sice už minulý měsíc vláda, nejvýznamnější tuzemské ocenění pro badatele ale Paleček oficiálně převezme až na dnešním galavečeru. Stal se tak třináctým držitelem ceny, které se přezdívá česká nobelovka, za vědu, výzkum a inovace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emil Paleček získal ocenění Česká hlava

Emil Paleček získal ocenění Česká hlava | Zdroj: ČTK

Čtyřiaosmdesátiletý profesor patří mezi přední světové odborníky v oboru elektrochemie nukleových kyselin. V tomto odvětví byl průkopníkem. Díky tomuto oboru je možné zkoumat DNA.

„Ukázalo se, že je potřeba nejen znát průměrný lidský genom, ale zajímat se o genetickou informaci v jednotlivcích. A ukázalo se, že k tomu se elektrochemická metoda velmi dobře hodí,“ vysvětlil.

Ročník plný chemie

Paleček napsal stovky vědeckých prací a dnes spolupracuje s Masarykovým onkologickým ústavem. Nejvyšší vědecké vyznamenání okomentoval svérázně.

„Já ho dostávám na stará kolena. Takže znamená především to, že na parte bude o několik slov víc. Kdybych ji dostal dřív, asi by pro mě znamenala, že se mi bude snadněji pracovat. Teď už je to spíš takové ocenění čehosi, co jsem dělal,“ řekl.

K prestižnímu ocenění Česká hlava mu už popřál třeba profesor historie František Šmahel, který hlavní cenu převzal loni. Říká o něm, že to je vědec velkého formátu. V listopadu 2013 ale během slavnostního předání vyzdvihoval spíš své kolegy:

„Humanitní vědci na tomto pódiu stojí ještě méně často než ženy. Tak bych chtěl říci, že mám dost kolegyň a kolegů, kteří jsou vynikající a kteří by tu také jednou mohli stát,“ říkal loni v nadsázce historik Šmahel.

Prof. RNDr. Emil Paleček, DrSc., (*1930) je objevitelem elektrochemie nukleových kyselin. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu MU v Brně, od roku 1955 pracuje v Biofyzikálním ústavu Akademie věd ČR a v současnosti rovněž přednáší na Masarykově univerzitě. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR.

Po děkování za ocenění, které převzal od tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka, pak vzkázal Čechům, aby se věnovali víc historii: „Nekálejme tolik na vlastní minulost. Pamatujme na obecné dobré více než dosud. A mysleme, i když je to zadarmo.“

Historik Šmahel bere ocenění s ročním odstupem času jako závazek, aby nepolevil. Zároveň podle něj ocenění patří všem českým historikům. „Ocenění České hlavy bylo pro mne zadostiučiněním do minula. Ale nejen pro mne, ale pro celý okruh historického bádání.“

Kromě prestiže a uznání získá oceněný badatel i odměnu jeden milion korun. Dalších pět laureátů z oblasti přírodních a technických věd si rozdělí sedm set tisíc. Letošní třináctý ročník soutěže byl podle organizátora Václava Marka významný.

„Jednak je to evidentně ročník plný chemie. Všichni laureáti představují nejen českou špičku v poznání vědecké činnosti, ale snesou minimálně evropské, ale i světové srovnání. A je tam úžasná spolupráce mezi vědou a praxí," uvedl.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme