Na vrcholcích Krkonoš pomohou turistům v nouzi zaměstnanci horských bud

Luční bouda, Labská bouda a dalších boudy na vrcholcích Krkonoš budou v případě potřeby poskytovat turistům první pomoc. Oficiálně podepsaly smlouvu s hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje. Zatím dvacet zaměstnanců horských bud prošlo základním zdravotnickým školením. Majitelé nejvýše položených horských objektů pořídili záchranářské vybavení, včetně těžké techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžka a Luční bouda z pohledu lyžařů u památníku Hanče a Vrbaty

Sněžka a Luční bouda z pohledu lyžařů u památníku Hanče a Vrbaty | Foto: Jan Rosenauer

„Tady to je základní batoh se záchranářským vybavením, najdeme zde límec, lékárničku,“ říká Martin Svoboda, který pracuje na Luční boudě jako číšník. V minulých dnech absolvoval záchranářské školení a teď bude kromě obsluhování turistů v případě potřeby vyjíždět do terénu a poskytovat návštěvníkům hor první pomoc.

Záchranářským kurzem prošlo dvacet zaměstnanců nejvýše položených horských bud. „Jsou na boudách 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Jsou tedy schopni se zaktivizovat velice rychle,“ vysvětluje Stanislav Beneš, jeden z majitelů Luční a Labské boudy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranářským kurzem prošlo dvacet zaměstnanců nejvýše položených krkonošských horských bud. Na vrcholcích natáčela Kateřina Kohoutová

Záchranná služba vrcholky hor je v podstatě službou záchranného integrovaného systému, která turistům může poskytnout první pomoc v krátkém čase.

„Jsme schopni se rychle dostat k postiženému, ze složek integrovaného záchranného systému nejrychleji,“ dodává Beneš.

Kromě skútrů, čtyřkolek a těžké techniky, bez které se v terénu neobejdou, mají všechny základní potřebné pomůcky pro poskytnutí první pomoci. Navíc přímo na Luční boudě je malý pokoj, kde může pacient v případě potřeb zůstat a čekat na odbornou lékařskou pomoc.

„Je to vybaveno standardním lůžkem, jako v nemocnici, potřebným zdravotnickým materiálem, včetně defibrilátoru,“ doplňuje Beneš s tím, že tato služba nemá nahradit práci horské služby Krkonoše.

Její náčelník Adolf Klepš říká, že o této aktivitě moc informací nemá: „Nevím, kdo v tom sdružení je, jací tam jsou členové, jak jsou fyzicky zdatní, jakou mají techniku. Čili dokud s nimi nebudeme jednat, o spolupráci se zatím hovořit nedá.“

Jak se Záchranná služba vrcholky Krkonoš osvědčí v praxi, to nejspíš ukáže nadcházející zimní sezona.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme