Europoslanci chtějí kvůli stížnostem rozdělit Google na menší společnosti

Společnost Google by se podle některých europoslanců měla rozdělit na menší části. Takovou možnost obsahuje rezoluce, o které bude dnes hlasovat Evropský parlament, i když společnost Google výslovně nezmiňuje. Kritici Googlu vyčítají, že jejich vyhledávací služby upřednostňují výsledky hledání, které se týkají vlastní firmy a aktivit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

Europoslanci dnes nejspíš odhlasují výzvu k oddělení vyhledávacích služeb od ostatních aktivit internetových firem. Přímo nezmiňují Google, ale je jasné, že jde hlavně o něj.

Podle zastánců výzvy je spojení těchto aktivit škodlivé pro ekonomiku, protože ten, kdo kontroluje výsledky vyhledávání, může mít tendenci upřednostňovat výsledky, které se týkají vlastní firmy nebo aktivit. Samozřejmě své vlastní firmy nebo aktivity. A to podle kritiků přesně Google dělá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament bude hlasovat o rozdělení Googlu na dvě společnosti. Informace přímo ze Štrasburku přinesl zpravodaj Ondřej Houska

Menší podniky si stěžují, že se ve vyhledávání nikdy neobjevují takzvaně nahoře ve výpisu. Rozdělení by podle zastánců bylo příznivé pro podnikatelské prostředí, odpůrci ale namítají, že by šlo o nepřípustné vměšování se do soukromého podnikání.

Rezoluce by byla ovšem jen doporučením a jednou z možných variant, jak dál s internetovými vyhledávači. Vytvořil by se tak ale větší tlak na Evropskou komisi, která na zmiňovaná pravidla dbá. Google už přitom několik let vyšetřuje kvůli stížnostem na zneužití svého dominantního postavení na trhu.

Na Google si totiž stěžovaly především jiné internetové firmy. Jedná se například o Microsoft, který vyzval komisi k vyšetřování kvůli tomu, že podle nich Google ne zcela spravedlivě zobrazuje výsledky vyhledávání.

Kdyby Google podle komise skutečně vinný byl, hrozila by mu pokuta ve výši mnoha miliard eur. Konec konců, sám Microsoft musel před lety zaplatit 2 miliardy eur.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme