Bývalá zdravotní sestra obviněná z vraždy šesti pacientů jde do vazby, rozhodl soud

Ústecký okresní soud poslal do vazby zdravotní sestru Věru Marešovou, která čelí obvinění z vraždy šesti pacientů. Uvedl to státní zástupce František Stibor. Soud tak vyhověl jeho žádosti, protože se obával, že by obviněná mohla utéct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice Pankrác - oranžová chodba na oddělení se zmírněným režimem

Vazební věznice Pankrác - oranžová chodba na oddělení se zmírněným režimem | Foto: Anna Königsmarková | Zdroj: Český rozhlas

„Stěžejním podkladem pro rozšíření trestního stíhání byl vypracovaný znalecký posudek z oboru zdravotnictví soudního lékařství. Co se týká dalších rozšířených skutků, jedná se o časové období od ledna 2010 do června 2014,“ řekl státní zástupce František Stibor.

Státní zástupce se obával, že by žena mohla pokračovat v trestné činnosti nebo uprchnout. Soudkyně Okresního soudu v Ústí nad Labem první důvod zamítla, druhému však vyhověla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání o vazbě sledoval Jan Bachorík a reakci města Rumburk zjišťovala Lucie Valášková

Někdejší zdravotní sestru Věru Marešovou kriminalisté už dříve stíhali v souvislosti s úmrtím sedmdesátileté pacientky v Lužické nemocnici v Rumburku.

Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala tato zdravotní sestra.

Kriminalisté pak prověřovali 11 dalších případů a následně zdravotní sestru obvinili z pěti dalších vražd. Z právní kvalifikace nového obvinění vyplývá, že ženě, dosud vyšetřované na svobodě, hrozí doživotí.

Zdravotní sestra z Rumburku je nově obviněná z dalších pěti vražd

Číst článek

Starosta se obává dopadu kauzy na pověst nemocnice

Současný starosta Rumburku Jaroslav Trégr, který kandidoval za hnutí Rumburáci.cz, je situací znepokojen. Upozorňoval, že celý případ má negativní dopad na obraz městské nemocnice.

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas

Ale jak zároveň dodal, je spokojen s tím, že vedení udělalo možná opatření pro to, aby alespoň snížilo možnost opakování. Ta spočívají hlavně ve zpřísnění všech kontrol.

V Rumburku dnes mají ustavující shromáždění nového zastupitelstva, které určí vedení města. Takže další kroky už budou na jeho komunikaci s nemocnicí.

Náročné dokazování viny

Pro policisty bude dokazování extrémně složité, domnívá se Petr Šustek z katedry občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Protože vraždy, pokud byly spáchány, se staly v minulosti.“

„Je otázkou, jaké informace, případně výsledky pitev atd. mají. Takže to bude velmi složité a bude také záležet na postoji obviněné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisty čeká náročné dokazování, míní odborník na zdravotnické právo Petr Šustek

Šustek také připustil, že jde o mimořádný případ. „V českém zdravotnictví jsme jich už několik měli a za všechny asi případ, který je mediálně známý – heparinový vrah. Takže to není úplná novinka.“

„Zdravotnické zařízení jako zaměstnavatel odpovídá za své zaměstnance a jejich chyby. Nicméně, stejně jako v případě heparinového vraha by zde teoreticky mohlo dojít k tomu, že soud sezná jednání zdravotní sestry natolik výjimečné a excesivní, že vybočuje z pracovně právní odpovědnosti a teoreticky by se mohlo zdravotnické zařízení vyvinit.“

I v takto závažných případech se musí respektovat presumpce neviny, a to ve vztahu, zda došlo, nebo nedošlo k určitému skutku, poznamenal Šustek. Zveřejnění plného jména a podoby obviněné je ale podle něho v pořádku.

„Právní předpisy přiznávají v tomto případě ochranu jen mladistvým, nikoli dospělým osobám,“ zdůraznil odborník na zdravotnické právo Petr Šustek.

Milan Kopp, ČTK, Jan Bachorík, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme