Šance mladých na trhu práce vzrostly jen mírně, firmy stále upřednostňují starší a zkušenější

Jsou mladí, mají po škole, chtějí pracovat, ale najít zaměstnání pro ně není úplně snadné. Firmy upřednostňují starší a zkušenější. Loni se jejich situace mírně zlepšila, stále je ale pravděpodobnost, že lidé ve věku 15 až 34 let nenajdou zaměstnání, poměrně vysoká, nad 20 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

Absolventi škol hledají obtížně práci, zejména kvůli nedostatku zkušeností. Navíc podniky si raději drží zaměstnance, které už zaškolili, nemusí je nic učit. Mladí lidé jsou jednoznačně skupinou, kterou na trhu práce ohrožuje každý otřes.

V roce 2010 byla v Česku pravděpodobnost nezaměstnanosti mladých až na téměř 31 procentech. „Když tady byla ekonomická krize, tak prvotní bylo: hlavně nepropouštět. Když se nepropouští a zároveň se nevytvářejí nová místa, tak lidé, kteří právě ukončí vzdělávání, najednou zjistí, že práci nemají kde najít,“ popisuje Ondřej Nývlt z odboru statistiky trhu práce statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trendy na trhu práce pro mladé lidi přiblížila Jitka Hanžlová a Ondřej Nývlt z ČSÚ

„Prostě o zaměstnání, kde byl problém sehnat uchazeče, tak najednou během půl roku se zjistí, že je tam 80 lidí, kteří se o místo hlásí. Statistické výsledky ukazují, jak strašně málo stačí, aby tato skupina osob, která nastupuje na trh práce, tím byla významně ovlivněna,“ řekl Nývlt.

Přitom právě pro mladé lidi, kteří si chtějí budovat kariéru, založit rodinu a podobně je první zaměstnání určitě velice důležité.

Špatný start do profesního života může být frustrující

Jinak totiž nezískají pracovní návyky, mají nízkou životní úroveň, ztrácí chuť pracovat a snižuje se možnost, že zaměstnání získají.

„Pro ně třeba ten rok dva může být kritický v celém jejich životě. Neblahý vliv stagnace, určitého špatného vývoje si mohou nést celý život,“ připomíná Nývlt.

Loni byla pravděpodobnost nezaměstnanosti mladých do roku po ukončení studia 24,6 procenta, předloni 28,8 procenta. Nejnižší pravděpodobnost nezaměstnanosti mladých byla za posledních deset let v roce 2008, kdy činila 19,1 procenta. Naopak v roce 2010 vyšplhala na 30,8 procenta.
Pramen: ČTK a ČSÚ

Nejmenší problémy vstoupit na trh práce mají vysokoškoláci. Pravděpodobnost nezaměstnanosti po ukončení vysokoškolského studia se pohybuje kolem 15 procent.

U lidí se středním vzděláním bez maturity je to kolem 30 procent, u lidí se základním vzděláním stoupá k 80 procentům. Podle Ondřeje Nývlta by školy měly být více propojené s praxí.

„V České republice i jiných státech moc nefunguje prolnutí studijního a pracovního života. To znamená, že pracovní život nezačíná bezprostředně po ukončení studia. Měl by začínat částečně i dříve.“

„Systém většího propojení je běžný v severských státech, ale i v Německu a Rakousku. Třeba Rakousko a Německo se vyznačují tím, že mají relativně nízkou nezaměstnanost mladých lidí,“ konstatoval Nývlt.

Pravděpodobnost nezaměstnanosti lidí ve věku 15 až 34 let loni klesla | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme