Noví ukrajinští poslanci se musí vypořádat s válkou, zimou i ekonomickou krizí

Jen patnáct minut pracovali noví ukrajinští poslanci, než si udělali první přestávku. Za tu dobu stihli pouze složit slib. Končící předseda parlamentu Oleksandr Turčynov jim popřál, ať se jim práce pro blaho Ukrajiny daří. Nakonec delegáti vzdali čest mrtvým hrdinům z Majdanu, a také civilistům a vojákům, kteří zahynuli v bojích na východě země. Poté se poslanci odebrali do kuloárů připravit kluby a koalici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko před novými poslanci

Ukrajinský prezident Petro Porošenko před novými poslanci | Zdroj: Reuters

Staronovým ukrajinským premiérem se stal Arsenij Jaceňuk. V parlamentu mají drtivou převahu proevropské strany. Vládní koalice složená z pěti stran to ale nebude mít jednoduché.

Přestože se většina ukrajinské politické scény zatím shodne, přichází k moci za velmi složitých podmínek, se kterými se bude muset vypořádat. A je otázka, jak dlouho jim jednota vydrží a jak bude na nové směřování Ukrajiny reagovat Rusko.

Asi tři nejpalčivější a vzájemně provázaná témata jsou válka, zima a ekonomická krize. Navzdory deklarovanému příměří se stále bojuje po celé délce fronty. Financování konfliktu zabírá značnou část rozpočtu, do kterého navíc přitéká méně peněz, protože ekonomickým motorem Ukrajiny je právě rozdělený Donbas.

Nejsilnější vládní stranou je Blok Petra Porošenka následován Jaceňukovou Lidovou frontou. Koaliční smlouvu podepíše ještě populistická Radikální strana, regionální lvovská formace Svépomoc a strana Vlast.
Nejsilnější a jedinou opozicí bude v nové sněmovně Opoziční blok, strana sdružující stoupence a aktivisty dříve vládnoucí proruské Strany regionů.

Státní rezervy tak na konci října klesly pod kritickou hranici a zemi do čtyř měsíců hrozí bankrot. A nedostatek peněz ve státní kase i uhlí z Donbasu znamenají, že zima může být opravdu krutá.

Ukrajina se bez zahraniční pomoci neobejde. Otázkou ale je, nakolik má taková pomoc smysl, pokud Kyjev nevyřeší vztahy s Moskvou.

Dokud Kreml nepřestane podporovat separatisty, tak se válečný konflikt i další problémy budou jen prohlubovat. Jenže nastolit korektní vztahy se stále nedaří i přes opakované telefonáty ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Navzdory dohodě o plynu dodávky stále váznou, stejně jako platby za něj. Ukrajina musela z nouze omezit dodávky elektřiny na Krym. Na poloostrově okupovaném ruskými vojáky tak je elektřina na příděl. A místo, aby se obě strany snažily problémy řešit, tak se jen navzájem obviňují. Na rychlý konec krize to tak stále nevypadá.

Noví ukrajinští poslanci složili přísahu | Foto: Reuters

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme