OPEC navzdory propadu cen těžbu ropy neomezí

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) svou těžbu ani přes letošní prudký pokles cen omezovat nebude. Po dnešním zasedání ropného kartelu OPEC ve Vídni to oznámil saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí a potvrdili další delegáti. Ceny ropy ztratily od června kvůli přetlaku nabídky na světovém trhu asi třetinu hodnoty. Díky tomu dochází i k mírnému zlevnění pohonných hmot v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OPEC Abdalláh al-Badrí na konferenci ve Vídni

Generální tajemník OPEC Abdalláh al-Badrí na konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

Sdružení států OPEC představuje dvě třetiny ropy, se kterou se obchoduje na světových trzích. Ropy je na trhu moc a poptávka po ní - hlavně ze Spojených států a Číny - klesá. To se nepříznivě projevuje i do její ceny.

Při snížení celkové těžby ropy se může její hodnota naopak zvýšit. Záleží na tom, kolik jí bude na trhu a jaký o ni bude zájem.

Dnes cena severomořské ropy Brent, se kterou se obchoduje hlavně v Evropě, klesla na nová čtyřletá minima. Barel se obchoduje za 76 dolarů. A barel americké lehké ropy je za 72 dolarů.

OPEC zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 milionů barelů denně, který ale skutečná produkce jeho členů výrazně překračuje. Proti omezení produkce se stavěla zejména Saúdská Arábie, která je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.

Levnější pohonné hmoty v Česku

Kdyby ropa stále zlevňovala, což je podle některých odborníků možné až k 60 dolarům za barel, mohlo by se to víc projevit na cenách pohonných hmot v Česku.

"S jistým zpožděním, řekněme dva až tři měsíce, se to začíná projevovat i u českých benzinových pump. Při současné ceně ropy, kurzu koruny a obvyklé marži obchodníků to odpovídá konečné ceně benzinu. Což je pořád výrazně víc, než kolik vidíme u benzinových pump, kde se to velmi pravděpodobně postupně srovná,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden opět klesly. Cena benzinu se snížila v průměru na 35 korun a 27 haléřů. Levnější je i nafta. Litr se prodává za 35 korun. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Pardubickém kraji, nejdražší naopak v Praze.

Zlevňovat by se mohlo i dál. Podle společnosti Colosseum až o 30 haléřů. Bude záležet na cenách pohonných hmot, které se obchodují na burze v Rotterdamu. Navíc i koruna vůči americkému dolaru v uplynulém týdnu stagnovala.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme