Nemocnice varují, že nebudou mít na zvýšení platů, které zdravotníkům slíbil Němeček

Ředitelé nemocnic upozorňují, že v návrhu úhradové vyhlášky na příští rok chybí peníze na zvýšení platů zdravotníků. Ty by měly od ledna stoupnout o pět procent a zástupci nemocnic se obávají, že na to nebudou mít. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ale peníze zdravotníkům už předem garantoval. Na dnešní konferenci Zdravotnictví 2015 zástupce nemocnic uklidňoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Mohu garantovat, že všechny nemocnice dostanou dostatek financí na to, aby to navýšení mohly provést,“ reagoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na obavy nemocnic a hned také vysvětlil, kde se peníze, které pětiprocentní zvýšení platů umožní, vezmou.

„Z nárůstu pojistného daného růstem ekonomiky a tím, že ti plátci do systému platí víc. To je zhruba 6 miliard a je to ta část, kterou teď úhradová vyhláška nějakým způsobem rozdělí,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice se obávají, že nebudou mít na zvýšení platů, které zdravotníkům slíbil ministr Němeček. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

Pokud ministerstvo financí zvýšení tarifních platů vyhlásí, je to pro nemocnice závazné. Zatím se obávají, kde na něj vzít. Tuto situaci řešil i ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Peněz, které bude jejich zařízení na zvýšení platů potřebovat, není zrovna málo.

„Hrubý odhad pro nemocnici Jihlava toho navýšení je asi 24 až 27 milionů. Takže zhruba tuto částku bychom potřebovali dostat, abychom mohli platit to, co zaměstnancům bude náležet na základě té valorizované tabulky,“ vysvětlil.

„Problém, který tam ještě vznikne, bude záležitost úhrady přesčasové práce, protože i tam se promítá to navýšení,“ doplnil

Peníze na zvýšení platů přijdou do nemocnic prostřednictvím navýšených úhrad za zdravotní služby. To, že opravdu přijdou, potvrdil i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

„Pokud úhradová vyhláška bude mít minimálně v těch obecních obrysech podobu, která je dnes známá, tak za VZP již od ledna jsme připraveni navýšené úhrady hradit, jak na akutní, tak na následnou lůžkovou péči. To zvýšení podle mě meziročně kompenzuje navýšení platů o 5 procent v části tarifní,“ shrnul.

Odbory chtějí desetiprocentní navýšení

Stále se ale řeší otázka, jestli je pět procent navíc pro lékaře, sestry a další zdravotnický personál dost. Podle lékařských odborů to nestačí. Ty by chtěly, jak řekl jejich předseda Martin Engel, platy vyšší o deset procent.

„Každý rok odchází 500 lékařů. Do toho je podle evropské direktivy snížená možnost přesčasové práce, do toho je špatné vzdělávání. Tento týden tady bude veletrh, kam přijedou Němci nabídnout 300 pozic pro české lékaře do nemocnic,“ upozornil.

„Pokud se všechny tyto věci sejdou, tak si myslím, že všichni cítí, že těch 5 procent to vůbec neřeší,“ dodal Engel.

Přes to všechno podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD funguje z celkového hlediska české zdravotnictví efektivně. Řekl to při zahájení konference Zdravotnictví 2015, kterou přišli společně s ministrem zdravotnictví podpořit.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme