Ricardo Lemvo & Makina Loca: La Rumba Soyo

28. listopad 2014

V době, kdy Evropu okouzlili Beatles a další britské skupiny, sehrály v Africe podobnou roli kubánské orchestry. To má svoji logiku, v Africe totiž leží kořeny kubánských rytmů a Afričanům byla od počátku latinskoamerická hudba velmi blízká.

V Kinshase, hlavním městě Konga, vznikl před půl stoletím pod vlivem kubánské hudby první moderní panafrický styl, zvaný konžská rumba. Odborníci se shodují, že hudebníci z Konga tehdy v afrokubánské hudbě posílili její africkou složku a že ji tedy „reafrikanizovali“.

Konžská rumba později zaplavila velkou část Afriky, pronikla do Francie i na karibské ostrovy, a její vývoj pokračuje dodnes. Sedmapadesátiletý zpěvák Ricardo Lemvo vyrůstal v Kinshase, ale jeho kořeny sahají až do severní Angoly, odkud pocházeli Lemvovi prarodiče. Svoji skupinu Machina Loca založil roku 1990 - tedy v době, kdy konžská rumba už byla historickým stylem, k jehož oživení Ricardo Lemvo během následující dekády vydatně přispěl.

Africký zpěvák Ricardo Lemvo se usadil v Kalifornii, kam poprvé vyjel v patnácti letech studovat. Název jeho skupiny Makina Loca znamená v překladu Potrhlá mašina. V sestavě hrají hudebníci z karibských ostrovů, Afriky, i Spojených států, album vznikalo na třech kontinentech - natáčelo se totiž v Angole, Paříži i severní Americe.

03260933.jpeg

Ricardo Lemvo na svém albu zpívá španělsky, portugalsky i v afrických jazycích. Vlast jeho předků, Angola, dnes patří k nejsilnějším africkým ekonomikám, a podstatnou část života zde tvoří hudba. Zajímavé je, že navzdory hudebnímu pirátství tu lidé stále kupují nahrávky. Místní umělci totiž užívají velmi promyšlenou strategii: každý weekend nabízejí svá alba na trhu pod otevřeným nebem, kde s přednatočeným doprovodem zpívají od rána až do noci, a díky tomu se těm nejlepším daří prodat až dva tisíce CD během jednoho dne.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Santo António do Zaire, Kari Kuyéyé, Samba Luku Samba.

Podrobnější informace na webu: www.cumbancha.com/ricardo-lemvo-la-rumba-soyo-album-release.

Spustit audio