Zranění kurdští bojovníci by se mohli léčit v českých lázních, řekl Zaorálek

Česká republika může pomoci zraněným kurdským bojovníkům. Léčit by se podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD mohli v českých lázních. Šéf české diplomacie to uvedl po jednání s nejvyššími kurdskými představiteli v Irbílu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký Bagdád: Lubomír Zaorálek a irácký premiér Hajdar Džavád al-Abádí

Irácký Bagdád: Lubomír Zaorálek a irácký premiér Hajdar Džavád al-Abádí | Foto: Robert Mikoláš

Projíždíme další kontrolou, tentokrát mezi muslimskou a křesťanskou částí Irbílu.

Noční oblohu v dálce ozařují plameny šlehající z plynového naleziště, z míst, kde se nachází frontová linie mezi Islámským státem a pešmergy.

V bojích už jich padlo na 800 a další tisíce Kurdů utrpěly zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaorálek na návštěvě v Iráku řekl, že zranění kurdští bojovníci by se mohli léčit v Česku. V Irbílu natáčel zvláštní zpravodaj R. Mikoláš

„Mluvili jsme s nimi o tom, že máme právě pro podobné typy zranění, jako jsou tady, velmi dobře vybavené lázně, a vzhledem k tomu, že oni mluví o tisících zraněných, není divu, že je to velmi zaujalo,“ uvedl Lubomír Zaorálek.

„Všichni, jako všude, znají Karlovy Vary, takže říkali, že v to mají velkou důvěru a shodli se na tom, že to je velmi dobrý nápad. I pan premiér mi řekl, že to je skvělá idea a že na tom budeme pracovat,“ dodal Zaorálek.

S kurdským prezidentem i velitelem pešmergů se mimochodem sešel nedaleko hotelu s názvem Karlovy Vary.

Prý si je jeho kurdský majitel oblíbil a připomíná si západočeské lázně alespoň tímto zářícím neonovým nápisem.

Kurdština by zase mohla brzy znít i v českých městech. Navíc by z toho prý měly prospěch obě strany.

„Protože nám v některých oblastech – jako je třeba Libye a Rusko – vypadla klientela, vláda tomu může pomoci, že by orientovala určitou část klientely a dala jakýsi impulz. Tady bychom tomu pomohli a naše lázně mají kapacity, tak by tím určitě nepohrdly,“ myslí si šéf české diplomacie.

České lázně reagují různě

Zástupci českých lázní na nápad léčit kurdské bojovníky v ČR reagují různě. Někteří tvrdí, že Kurdů by nejspíš nebylo tolik, aby to zaplnilo volné kapacity, které jsou třeba i kvůli úbytku ruské klientely.

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy by se lázně, které přijmou kurdské bojovníky tak zapojily do sporů Kurdů s radikály, a to může znamenat riziko.

„Vy nikdy přece nevíte, koho reálně léčíte a jestli není cílem nějakých teroristů ho zabít nebo něco podobného. Tak nevím, jestli některý z podnikatelů v lázeňství bude do toho rizika chtít vstupovat, když stejně půjde o jednotky, takže mu to lázně nenaplní,“ vysvětluje.

Víc nápad na léčbu Kurdů v Česku Bláha komentovat nechtěl. Výrok ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka považuje spíš za "plácnutí".

Opačný názor mají v Lázních Poděbrady, kde by naopak Kurdy uvítali. „Já si myslím, že by s tím naše společnost žádný problém neměla. Spíš se jedná o otázku, s jakou diagnózou by se sem přijeli léčit. Pokud by to byla nějaká těžká zranění, pak bychom je asi neuspokojili,“ říká obchodní ředitel Lázní Poděbrady Martin Kubelka.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme