V Polsku dostal filmový Gottland čtyři hvězdičky ze šesti možných

28. listopad 2014

Na Filmovém festivalu ve Varšavě byl v listopadu uveden český povídkový snímek Gottland podle některých příběhů ze stejnojmenné knihy Mariusze Szczygła. Přestože film studentů pražské FAMU mnoho ovací v Česku nesklidil, Poláci ho přijali s výrazně větším nadšením a mnohem smířlivěji.

Film Gottland se skládá z pěti povídek, které natočilo pět režisérů. A nejen svým názvem odkazuje na velmi úspěšnou knihu polského novináře Mariusze Szczygła. Jeho reportáže ovšem inspirovaly filmaře k vytvoření nových příběhů. A právě skvěle odvedenou práci polského reportéra ve své recenzi k filmu připomněl i renomovaný týdeník Polityka. Ten českému snímku dal hned čtyři hvězdičky ze šesti. A nebyl jediný. Ve srovnání s reakcemi některých českých kritiků a diváků, kteří ve snímku viděli například „školní rozcvičku", byl filmový Gottland u našich severních sousedů přijat s o něco větším nadšením. Třeba na internetovém filmovém portále Stopklatka.pl sklidil snímek o něco lepší než průměrné ohodnocení.

Nutno ale poznamenat, že reportážní kniha Gottland sklidila v Polsku před sedmi lety velmi pozitivní ohlasy a získala prestižní ocenění. Poláci ji obecně vnímají jako knihu, která boří jejich stereotypní pohled na Čechy, jako na národ Švejků a knedlíků. Na jednu stranu Poláci jsou nadšení, že právě Gottland byl inspirací k natočení filmu. Na druhou stranu dali najevo rozčarování z toho, že se z příběhů na plátně vytratil humor, jímž kniha mnohým učarovala. Podle recenzentky zpravodajského portálu Onet.pl by to snad nemělo být překážkou k tomu, aby se Poláci nešli na film do kina podívat. I když její názor na film nesl titulek: Nesnesitelná těžkost historie.

02651512.jpeg

Ani názor jejího kolegy z portálu Interia.pl se příliš nelišil. Ambiciózním mladým tvůrcům podle něj chybí smysl pro humor a lehkost při vyprávění příběhů. Ale ocenil, že se jim podařilo vytvořit moderní dokument, v němž kreativně využívají prvky fikce. Nakonec i recenzent týdeníku Polityka uvítal, že se převyprávění knihy polského novináře na plátna kin ujali sami Češi. I on ale považuje za smutné, že Szczygełův nadhled byl konfrontován se svědomím debutující generace filmařů. Recenzi pak uzavřel s tím, že spíše stojí za to vrátit se ke čtení Gottlandu.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio