Minimálně pětina lidí pošle letos před Vánoci příspěvek na charitu

V předvánočním čase lidé častěji otevírají nejen své peněženky, ale i svá srdce. I když si řada lidí zvykla přispívat na charitativní účely během celého roku, koncem roku jich přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy (ilustrační foto)

Vánoční trhy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Například podle aktuálního průzkumu GE Money Bank chce o Vánocích přispět na charitu pětina dotázaných. V průměru částkou 500 korun.

Přitom polovina z těch, kteří letos pošlou vánoční finanční dar, přispívá stejnou částkou pravidelně. Třetina dotázaných připustila, že je o Vánocích štědřejší.

Starší lidé přispívají častěji než mladí. To ovšem může například souviset s tím, kolik peněz mají sami k dispozici. Podle průzkumu jsou také k darům ochotnější Moravané než Češi. Pražané jsou zase štědřejší a darují vyšší částky.

Více než polovina letošních dárců pošle peníze na zdravotní a sociální služby. Třetina přispěje na péči seniory a handicapované, čtvrtina na krizovou a humanitární pomoc. Mladí lidé svými finančními dary podporují častěji aktivity pro mládež, životní prostředí a ekologii.

Zhruba třetina dárců má svou oblíbenou instituci, které daruje peníze pravidelně. Většina však přispívá každý rok jiné organizaci a 27 procent dotázaných dělí zasílané finanční prostředky mezi několik organizací současně.

Nemusí ovšem jít jen o peníze. Příkladem takové charity je už pošestnácté společný projekt s názvem Darujte hračku, který organizují Český rozhlas a vozíčkáři Tango Havlíčkův Brod. Letos dárky půjdou do 70 domovů a ústavů. Cílem je splnit 5170 přání pro 2585 dětí.

Kdo se chce připojit, může si na webu darujtehracku.cz vybrat domov, konkrétní dítě nebo hračku. Pak ji koupit, přinést do Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze nebo poslat poštou. Je možné i zdarma použít služby přepravní společnosti GLS. Sbírka potrvá do neděle 14. prosince.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme