Česko kvůli obálkám s jedem zvýšilo ochranu ministerstev a dalších úřadů

Ve všech státních institucích se zvyšuje bezpečnostní ostraha, rozhodl Ústřední krizový štáb. Ten svolal premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD kvůli sérii obálek s jedovatými látkami, které v minulých dnech dorazily na některá ministerstva a úřady. Policie bude pečlivěji kontrolovat poštovní zásilky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva ředitel Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous, ministr vnitra Milan Chovanec a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba

Zleva ředitel Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous, ministr vnitra Milan Chovanec a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba | Zdroj: ČTK

Krizový štáb také rozhodl, že jednotlivé úřady obdrží manuál, jak případnou nebezpečnou zásilku rozpoznat.

"Bude distribuován těmto institucím bezprostředně, aby i tam, kde policie neposkytuje ochranu těchto objektů, byli zpraveni o tom, jak tyto dopisy vypadají a jakým způsobem mají postupovat, včetně kontaktních telefonů na policisty a hasiče, kteří v této věci zasahují," oznámil ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhodnocování hrozeb mluvil Jiří Komorous ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Policie ČR

Pod větším dohledem budou zásilky i návštěvníci. „Ať jsou to příchozí, nebo auta, která přijíždějí do objektů. A samozřejmě se to týká především kontroly listovních zásilek, což je věc, která nás v současné době nejvíc trápí.“

„Standardní první stupeň. Nechci vyvolávat žádnou paniku, ale myslíme si, že už těch dopisů je tolik, že je třeba bezpečnostní opatření přijmout,“ dodal Chovanec.

Jed přišel poštou ze Slovinska a Švédska

Krizový štáb se zabýval předchozími podezřelými obálkami, které přišly několika úřadům v minulém týdnu. Následné testy potvrdily jed v obálkách určených ministrům Chovancovi a Andreji Babišovi.

Tyto obálky někdo odeslal ze Slovinska, respektive Švédska. Podle šéfa ochranné služby Jiřího Komorouse může jít o organizovanou skupinu, která by mohla chtít vydírat stát. Může jít ale i o člověka, který se chce jen zviditelnit.

Zásilky doručené správě Hradu a televizi Prima toxické látky neobsahovaly.

Na ministerstvo vnitra dorazila další podezřelá obálka, jedy neobsahuje

Číst článek

V době jednání krizového štábu na ministerstvu vnitra dorazila do budovy další podezřelá zásilka. Podle předběžného ohledání v ní nebyly toxické látky. Státní ústav ji ještě důkladně prozkoumá.

Stát hrozby vyhodnocuje nepřetržitě

„Náš útvar vyhodnocuje 24 hodin denně bez přestávky veškeré možné hrozby, které mohou nastat u konkrétních osob či konkrétních objektů, a jsou na to nastavená konkrétní opatření,“ řekl Jiří Komorous, ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Policie ČR.

„Nemůžeme tato opatření sdělovat, samozřejmě vždy reagujeme adekvátně hrozícím hrozbám.“

„Jsme samozřejmě seznámeni s veškerými dopisy, které přicházejí do námi chráněné objekty. Jsou na to nastavené základní postupy k zabezpečení života a zdraví a jak našich zaměstnanců, tak zejména cílových adresátů,“ poznamenal Jiří Komorous.

Kyanid draselný (cyankáli) | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Veronika Hlaváčová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme