Ruské bojové lodě zakotvily u Francie. Podle Kremlu cvičily manévry v extrémních podmínkách

Skupina bojových plavidel ruského vojenského námořnictva se přesunula do Lamanšského průlivu, kde podle ruské agentury RIA Novosti uspořádala vojenské cvičení. Ruské ministerstvo obrany upřesnilo, že protiponorková loď Severomorsk a několik dalších bojových a podpůrných plavidel ruské Severní flotily nacvičovaly manévry v extrémních podmínkách. Do kanálu je nasměřovalo špatné počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanál La Manche

Kanál La Manche | Foto: NASA

Podle ruské agentury lodě vpluly Calaiskou úžinou ze severu do Lamanšského průlivu.

Tam je zastihla bouře, před kterou se uchýlily do mezinárodních vod u francouzského pobřeží při ústí řeky Seiny. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany s tím, že jde o mezinárodní vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské lodě zakotvily v kanálu La Manche. Okomentoval to Tomáš Šmíd, politolog a bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity

Ruské úřady už upřesnily, že jde o konvoj dvou válečných korábů a dvou doprovodných lodí severní ruské flotily v čele s protiponorkovou bojovou lodí Severomorsk.

Podle tiskových informací zde flotila nacvičovala manévry v extrémních podmínkách.

Námořníci mimo jiné cvičili metody boje s ponorkami nebo také havarijní situace, případy zatopení lodě a požáru.

Francie i NATO manévry popírají

Francie a velení NATO v prohlášení popřely, že by v Lamanšském průplavu probíhalo ruské vojenské cvičení.

„Žádné manévry tam nejsou. Lodě jen kotví v zóně, kde se mohou zdržovat několikrát ročně,“ uvedl mluvčí francouzského válečného námořnictva.

Loď Severomorsk, která vede ruskou Severní flotilu, byla využívána jako ochrana před námořními piráty v Adenském zálivu a v Rudém moři.

Mluvčí velení NATO pouze uvedl, že aliance pohyb ruských plavidel sleduje.

„Podle našich informací průplavem proplouvají a jejich cestu zdržela bouře. Žádné vojenské cvičení, o kterém nás přesvědčují ruská média, v průplavu není,“ řekl mluvčí Jay Janzen.

Rusko v poslední době uspořádalo řadu velkých vojenských cvičení Severní, Černomořské, Baltské i Tichomořské flotily.

Navíc nejde o první spor kvůli přítomnosti ruské vojenské techniky v západní Evropě. NATO v poslední době opakovaně hlásilo průnik ruských stíhaček a bombardérů do vzdušného prostoru aliance.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, Jan Šmíd, ČTK, mta, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme