Ze zříceniny Orlík u Humpolce na Vysočině je krásný výhled. Díky nové rozhledně

28. listopad 2014
Česko – země neznámá

Na Vysočině, kousek za Humpolcem ve směru na Havlíčkův Brod stojí na kopci nad obcí Rozkoš zřícenina hradu Orlík. Hrad už tam nějaké to století stojí. Úplně nová je ale rozhledna, která je přistavěná přímo k hradní věži. Dá se říct, že opticky doplňuje věž do jejího původního tvaru.

Počátky hradu Orlík sahají až do 14. století. Dnes jsou z něj už jen trosky, které jsou ovšem zakonzervované, včetně vysoké čtyřhranné věže. U té letos vyrostla nová rozhledna. Jde o dvacet dva metrů vysokou kovovou konstrukci se sto pěti schody.

„Jsou tady vlastně dvě točitá schodiště. Jedno vede zhruba do poloviny věže venkem, pak se původním vchodem, kudy se do věže chodilo dříve, vchází dovnitř,“ popisuje rozhlednu kastelán hradu Pavel Koubek.

Rozhledna i areál hradu je přístupný jen od dubna do října. Na hradě ale probíhá několik akcí i mimo sezónu. Koncem listopadu tady například vítají advent. „V sobotu 29. listopadu tu bude fungovat hradní kuchyně, ve které se roztopí chlebová pec. Péct se ovšem samozřejmě bude vánoční cukroví,“ říká Pavel Koubek a slibuje, že když to počasí dovolí, otevřou i rozhlednu.

Konstrukce rozhledny je připevněná k věži

Další možností, jak si Humpolec a jeho okolí prohlédnout z výšky nové rozhledny na Orlíku, bude silvestrovský výstup. Opět ale bude záležet především na počasí.

Na začátek adventu chystá kastelán ještě jedno překvapení: „Od jara letošního roku jsme tady stavěli repliku kachlových kamen. Ty vzory, které jsou na těch kamnech použité, jsou z nálezů tady na hradě. 29. listopadu v nich zatopíme poprvé,“ říká kastelán.

Cesta z parkoviště pod hradem

Procházku ke zřícenině hradu Orlík u Humpolce můžete začít na parkovišti v podhradí. Nahoru až k bráně vede lesem pohodlná široká cesta a ani stoupání není moc prudké. Pro náročnější turisty je tu naučná Stezka poznání (více informací na www.stezkapoznani.cz), která vede Humpoleckem a protíná kromě hradu Orlík ještě například Kaliště, rodnou obec skladatele Gustava Mahlera, nebo hrad Lipnici.

Více informací o zřícenině hradu Orlík i aktuálních akcích najdete na internetových stránkách www.castrum.cz/hrad-orlik.

Spustit audio