Rakousko má za sebou obrovskou policejní razii proti radikálním islamistům

Obrovskou razii proti radikálním islamistům spustila ráno policie v Rakousku. Na 900 policistů prohledávalo byty, mešity i modlitebny ve Vídni, Linci a Štýrském Hradci. Razie mířila proti skupině vedené duchovním z Bosny. Podezřelí měli takzvaně radikalizovat muslimy v Rakousku a posílat je například do Sýrie, do oblastí, kde bojuje radikální hnutí Islámský stát. Policisté zadrželi celkem 13 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská policie (ilustrační foto)

Rakouská policie (ilustrační foto) | Foto: CC BY-SA 3.0, Der Polizist, deutschsprachigen Wikipedia

Operace Palmyra byla jednou z největších policejních akcí svého druhu v rakouské historii. Policie do ní zapojila i elitní jednotku Cobra.

Policisté zatkli 13 lidí včetně hlavního podezřelého, duchovního původem z Bosny. Ten měl takzvaně radikalizovat mladé muslimy v Rakousku a zprostředkovávat jim cestu do oblastí, kde Islámský stát vede ostré boje s koalicí západních států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obrovskou razii proti radikálním islamistům spustila ráno policie v Rakousku. Detaily zjišťoval zpravodaj Vojtěch Berger

Při razii našla policie také propagandistické teroristické materiály, hotovost či datové nosiče.

Zřejmě největší akci svého druhu v rakouské historii řídilo Státní zastupitelství ve Štýrském Hradci. Další podrobnosti nechtělo říct, aby neohrozilo vyšetřování.

Ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová razii ocenila, Rakousko podle ní džihádistům ukázalo nulovou toleranci.

Dva roky příprav

Rakouská policie se na razii připravovala dva roky, během kterých odposlouchávala podezřelé osoby. Při celé akci platí pro zasahující policisty nejvyšší stupeň poplachu kvůli obavám, že zatýkání nepůjde po dobrém.

Už na konci léta zatkli policisté v Rakousku několik muslimů, kteří podle nich mířili do Sýrie, kde měli bojovat v řadách jednotek Islámského státu.

Celkově rakouská tajná služba eviduje takových rekrutů kolem 160. Podle rakouských odborníků takzvané radikalizaci podléhají nejčastěji mladí muži z nestabilních oblastí, kteří se v Rakousku nedokážou sžít s novým sociálním prostředím nebo tam nenajdou práci.

Největší pozornost vzbudil na jaře případ dvou náctiletých dívek, dcer bosenských emigrantů, které prohlásily, že chtějí bojovat za Islámský stát a zmizely z Rakouska. Jejich poslední stopu má policie z jižního Turecka.

Na webu se později objevily i jejich vzkazy, že se údajně mezitím provdaly za bojovníky Islámského státu. Neví se ale, jestli jsou tyto zprávy pravé a zda je skutečně psaly dotyčné dívky.

ČRo, Vojtěch Berger, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme