Českolipská Farní charita pořádá sbírku nádobí. Pomůže maminkám s dětmi v nouzi

28. listopad 2014

Hrnce, pekáče, talíře i příbory. To všechno mohou teď dárci nosit do Farní charity v České Lípě, kde nádobí shromažďují. Darované kusy pomohou třeba vybavit byt maminkám, které si nově našly vlastní bydlení.

„Nejčastěji lidé nosí do sbírky nádobí hrníčky, talíře i hrnce nebo pánve. Plné police nádobí jsou od dárců, kteří nám nosí veškeré kuchyňské vybavení," říká vedoucí charitního šatníku Irena Hrnčířová a dodává: „My z toho vybavení dále vybavujeme naše zařízení - ubytovnu v Novém Boru, Dobranově a azylový dům pro matky s dětmi v tísni."

Všechno jsou to použité věci. Někdy se stává, že jsou poškozené, ale převažují věci kvalitní. S tím co lidé přinesou se nevybavují jen zmiňovaná zařízení. Je určeno i pro maminky, které odchází do vlastního bydlení. Dům pro matky s dětmi v nouzi má velkou společnou kuchyň. Ta je pro celé druhé patro. V komoře je také nádobí ze sbírky. To se půjčuje a funguje i na kurzy vaření.

„Vzhledem k tomu, že to jsou pekáče a plechy, kterých je málo, tak se to půjčuje. Klientky, když skončí s prací, tak to zase vrátí," vysvětluje Kateřina Malečková sociální pracovnice domu pro matky s dětmi v nouzi.

I v kuchyňské lince je nádobí. To je ale pod zámkem. Je to nádobí, které klientky dostávají na celou dobu pobytu. Sbírka kuchyňského vybavení probíhá stále. V současnosti se ale objevila přímo výzva ke bírce nádobí.


„Je to proto, že v azylovém domě v Novém Boru je toho nádobí méně. Pro klientky ho není dost. Postupně nám ty věci i odchází. Tím pádem máme málo hrnců a nemůžeme klientky vybavit tak, jak bychom potřebovali. Často příjdou a mají dvě igelitky s oblečením a pět dětí a potřebují vařit ve velkém hrnci. Slouží to i jako standardní vybavení pokoje, když nemají svoje z domova," doplňuje Malečková.

„Mně se to osobně stalo, že jsem sem přišla s jednou taškou. Měla jsme v ní hlavně oblečení pro děti," vzpomíná 35letá Jolana, která je v domě pro matky s dětmi v nouzi už 3,5 měsííce. „Byla jsem opravdu za to vděčná. Za to, co jsem na tom pokoji dostala."

Pokud ženy, které odchází ze zařízení nemají dostatek finančních prostředků, Farní charita se je pokusí vybavit i kuchyňským vybavením.

Spustit audio