Česká pošta varovala před podvodnými e-maily, které příjemcům zavirují počítač

Česká pošta upozorňuje na zavirované e-maily, které jejím jménem rozesílají neznámí hackeři. Podle podniku jde v poslední době už o několikátý případ. Tentokrát podvodné e-maily vypadají jako zpráva, která umožní sledování odeslané zásilky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„E-mail se tváří tak, že obsahuje informace o nedodané zásilce, a vyzývá klienty, aby klikli na určitý odkaz. Tím dojde k zavirování počítače,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Dodal, že e-mail parazituje na logu a designu České pošty, která s ním ale nemá nic společného.

Jedná se o další vlnu e-mailů, které se vydávají za zprávy o sledování zásilky od České pošty. Proti předchozím pokusům jsou sofistikovanější. Zprávy pocházejí z adresy v Rusku.

Podle mluvčí pošty Marty Selicharové jsou v současnosti zneužívány domény cs-post24.com, cspost24.org nebo cs-post.info.

„Druhá vlna phishingu zneužívajícího důvěru lidí ve značku České pošty působí sofistikovaněji a snaží se vyhnout detekci,“ doplnil technický ředitel antivirové firmy Excello.

Odkaz na zavirovanou stránku

Podvodné e-maily jsou psány ve formě "Informace o Vaší zásilce", kde klient najde údaje o nedodání zásilky a odkaz pro stažení informací o zásilce, který již vede na podvodnou webovou stránku. Z té se mohou do počítače stáhnout škodlivé programy a zneužít citlivá data.

Jako jedno z opatření Česká pošta na svých stránkách zavedla EVSSL certifikát, tedy SSL certifikát s rozšířenou validací.

Uživatel je schopen obdobně jako na stránkách bankovních institucí si ověřit důvěryhodnost stránek optickou kontrolou, a to tak, že adresní řádek v internetovém prohlížeči je zeleně podbarven.

Analyzuje se i další možnosti ochrany na základě bezpečnostních atributů e-mailových zpráv.

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme