Komunisté svolili ke změně ústavy. Co v listopadu 89 zaznělo ve Federálním shromáždění?

29. listopad 2014

Dva dny po generální stávce v listopadu 1989 studenti a Občanské fórum dosáhli jednoho úspěchu. Komunisté svolili ke změně ústavy. V ní komunisté psali o vedoucí úloze KSČ ve společnosti a státě. Marxismus-leninismus byl oficiální státní ideologií. Lidská práva nic neznamenala. A to dlouhá desetiletí až do 29. listopadu 1989.

Právě v ten den, krátce po 14. hodině se poprvé od brutálního zákroku policie na Národní třídě v Praze a protestech občanů sešlo Federální shromáždění, komunistická obdoba dnešního parlamentu.

V budově Federálního shromáždění zazněl projev předsedy a člena předsednictva Federálního shromáždění Aloise Indry, který oznámil rezignaci. Zdůvodnil ji jako logický krok ve vývoji událostí a vážnými zdravotními důvody.

Po dlouhých letech tak odešel muž, který se v roce 1968 spolupodepsal pod zvací dopis žádající státy Varšavské smlouvy o zásah proti reformnímu hnutí v Československu.

Poslanci měli v plánu posoudit návrh na zrušení čtvrtého článku ústavy o vedoucí úloze Komunistické strany Československa a chtěli také zřídit komisi pro dohled na vyšetření událostí ze 17. listopadu.

Politici také diskutovali o situaci v Československu. „To, že se scházíme až dnes, je neodpustitelnou chybou. Občané by to neměli odpustit. A jak svědčí nápisy v ulicích, tak neodpustí, že nejvyšší zákonodárný sbor republiky, jehož posláním je bdít nad dodržováním socialistické zákonnosti, chránit práva a svobody občanů, která i platná ústava zaručuje, nedokázal včas na jejich obranu vystoupit,“ zdůraznila Blanka Hyková z Československé strany socialistické.

autor: jas
Spustit audio