Čtyři lidé zemřeli při demonstracích v Káhiře, stovky aktivistů policie zatkla

V egyptské Káhiře přišli při střetech islamistů s policií o život dva civilisté. Dvě další oběti hlásí policie, která v místech očekávaných protestů nasadila 200 tisíc mužů. Organizátoři celostátních islamistických demonstrací za zavedení islámského práva šaría slibovali miliónovou účast. Výsledek byl ale mnohem skromnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámisté v Egyptě demonstrovali za zavedení práva šaría

Islámisté v Egyptě demonstrovali za zavedení práva šaría | Zdroj: Reuters

"Určitě se lidé docela báli, ale naštěstí se nic nestalo. A těch pár malých demonstrací v lidových čtvrtích na předměstí, ty snad nestojí ani za řeč. Policie je ale v ulicích všude," říká káhirský taxikář své postřehy ze dne, před kterým varovala egyptská vláda i média.

Na armádou hlídaném náměstí Tahrír v centru Káhiry se namísto toho sešla asi stovka lidí, kteří skandovali hesla proti islamistům a na podporu policie. Obecně ale byly ulice v Káhiře prázdné a lidé se do ulic báli jít.

Demonstrace probíhaly spíše na chudinských předměstích a v menších provinčních městech.

Islamisté v Egyptě plánují po modlitbě velké demonstrace za zavedení práva šaría

Číst článek

Takzvané povstání Muslimské mládeže organizovala ultrakonzervativní Salafistická fronta. Akce podporovalo i Muslimské bratrstvo. Nicméně ani salafisté nejsou názorově jednotní. Někteří z nich demonstrace odsoudili stejně jako umírněnější islamisté a liberální opozice.

Káhirská policie se na demonstrace dobře připravila. Už od čtvrtka všude kolem ulic stáli policisté v uniformách i v civilu. Celkem bylo podle egyptského tisku nasazeno 220 tisíc mužů na místa, kde se demonstrace očekávaly.

Docházelo také k zatýkání aktivistů. Policie například zadržela stovky lidí, kteří na sociálních sítích šířili výzvy k demonstracím.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme