Jan Jůn: Britská vláda vymýtí „sociální parazity“ mezi imigranty

28. listopad 2014

Závěry dlouho očekávaného, několikrát odkládaného a nakonec prý ve čtvrtek s německou kancléřkou Merkelovou podrobně konzultovaného pátečního projevu britského premiéra Davida Camerona o omezení přistěhovalectví jsou více než pozoruhodné.

Nenastane totiž zjevně to, čeho se mnozí zde i mimo Británii báli a co si mnozí, včetně xenofobních politiků ze strany UKIP, zjevně přáli, tedy roztržka mezi Británií a Evropskou unií. Důvodem je právě ona konzultace s Merkelovou, a tedy zřetelná absence v projevu nějakého kroku britské vlády, který by omezoval volný pohyb osob mezi členskými zeměmi unie.

Hodinový projev premiéra, přednesený v birminghamské továrně na stavební stroje, zmapoval vývoj přistěhovalectví a konstatoval, že zatímco během třiceti let do roku 2004 přibylo do Británie osm milionů osob, během následujících sedmi let jich už přišly další čtyři miliony, a nejnovější čísla za uplynulý rok do června hovoří o ročním přírůstku šest stovek tisíc.

Čtěte také

K celkovým číslům je nutné připočítat přes 155 tisíc ilegálních přistěhovalců a nynější tři stovky tisíc studentů, z nichž mnozí studují už šestým rokem a přivážejí přímé rodinné či vzdálenější příbuzné.

Jaký obrovský nápor na britské zdravotnictví, školství, bydlení a sociální služby přistěhovalectví reprezentuje, zejména v poslední době -- kdy na rozdíl od stagnující eurozóny se Británie těší hospodářskému růstu ve výši tří procent ročně a přitahuje nejen občany nových členských zemí unie, ale i Španěly, Portugalce, Řeky a Italy -- je nasnadě. To vláda, slibující omezení imigrace, podle Camerona neočekávala.

Sbalené kufry. Ilustrační foto

Lze tvrdit, že kdyby se i s podstatně menší vlnou přistěhovalectví měla vyrovnávat Česká republika, dávno by existovala strana jako onen UKIP, požadující odchod Británie z unie. Přitom ovšem vládní kampaň vysvětlující výhody členství pro Brity zjevně začala zabírat a poslední velmi slabé vítězství UKIPu nad vládními konzervativci, tedy ex-stranou tamního „domácího“ kandidáta (o necelé tři tisíce hlasů) v doplňovacích volbách v hrabství Kent, přineslo podle řady komentátorů premiéru Cameronovi jistou úlevu, že se tedy růst obliby UKIPu v řadách postrašeného obyvatelstva snad už končí.

Čtěte také

Cameron v projevu také zdůraznil výhody migrace a Britům nepřímo připomněl, že migranti z unie, z nichž mnozí se později vracejí domů a kterých letos přibylo 228.000, jsou pro zemi dokonce výhodnější než imigranti ze zemí mimo unii, většinou z Asie a Afriky, kterých je více, kterých letos přibylo 272.000 a kteří přijíždějí nastálo.

Připomněl také kroky, které vláda už učinila, jako uzavření falešných škol, do kterých „student“ přijížděli, uvěznění organizátorů falešných sňatků mimounijních osob za účelem setrvání v zemi a podobně. Největší pozornosti se nyní těší navrhovaná konkrétní opatření, jako zákaz vyplácení sociálních dávek občanům unie, přijíždějícím jako sociální parazité a jejich deportace, pokud nezačnou do šesti měsíců pracovat.

Britský premiér David Cameron v projevu zkritizoval hlavně přistěhovalce, kteří zneužívají britské sociální dávky

Další opatření dovolí občanům unie žádat o sociální dávky a přidělení sociálních bytů až po čtyřech letech v zaměstnání a skončí vyplácení přídavků na děti ponechané v zemi, odkud migranti přišli.

Premiér dodal, že opatření by měla snížit atraktivnost Británie pro parazity a přitom bude dál přijímat opravdové migranty a imigranty, přijíždějící pracovat a bude lépe kontrolovat hranice. Uvidíme, jak se to bude dařit a co na to zbytek unie. Opoziční vůdce Miliband sice opatření kritizuje, ale žádné alternativy zatím nenabízí.

autor: jj
Spustit audio