Stavba autobusového nádraží v Bruntále se komplikuje

28. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Původně už měli lidé v Bruntále využívat všechny vymoženosti nového autobusového terminálu. Jeho stavba se ale o několik měsíců zpozdila. A to kvůli skoro stotunové střeše budovy nádraží, která připomíná křídlo.

Bezpečnost atypické stavby totiž znovu museli propočítat odborníci. Aspoň trochu se už ale ulevilo obchodníkům v okolí stavby.

„Právě se dívám, jak to bude fungovat. Snad to bude sloužit účelu svému. Architektonicky to nevypadá špatně,“ říká například pan Miroslav z Bruntálu u stavby nového autobusového terminálu a pozoruje konstrukci budovy čekárny.

Původně mělo být nové autobusové nádraží v provozu už letos, jenže kvůli atypickému řešení se termín dokončení posunul.

„Jelikož se jedná o velmi frekventované místo a stavba je atypická, nechtěli jsme nic podcenit. Snažili jsme se, aby byly co nejdůkladněji spočítány parametry pro instalaci ocelové konstrukce, protože toho železa tam bude opravdu mnoho,“ vysvětluje mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Lidé tak stále musejí nastupovat na provizorních zastávkách u městského úřadu a přání paní Evy se ani v letošní zimě nesplní.

„My se v zimě potřebujeme hlavně schovat. Když hodně sněží, prší a je zima – teď máme smůlu, musíme čekat v zimě, dešti, mrazu,“ krčí rameny paní Eva.

Alespoň obchodníci v okolí nádraží už si ale mohli oddychnout, protože silnice a chodníky už jsou hotové. Několik měsíců jen sčítali škody.

Čtěte také

„Kavárna byla kvůli tomu dva měsíce zavřená. Jinak ta tržba šla určitě dolů o padesát procent, chodilo méně lidí. Bylo to i tím, že se tady nemohli dostat, neměli kde zastavit autem. Teď už je to lepší, ale ten první půlrok to bylo složité,“ říká místní restauratérka.

Na dokončení stavby s mnohatunovou střechou ve tvaru prohnutého křídla mají stavaři ještě půl roku. Město ale doufá, že to stihnou dříve.

autor: iha
Spustit audio