Egyptský soud zprostil exprezidenta Mubáraka viny

V Egyptě skončil takzvaný proces století. Soud osvobodil bývalého prezidenta Husního Mubáraka. Zbavil ho obvinění z podílu na smrti stovek demonstrantů v roce 2011. Mubárak si ještě musí odpykat tříletý trest za zpronevěru. Kvůli zdravotním problémů zůstává v nemocnici. Jeho příznivci verdikt vítají, mnozí Egypťané jsou ale zklamaní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud osvobodil bývalého prezidenta Husního Mubáraka. Jeho stoupenci verdikt oslavují.

Soud osvobodil bývalého prezidenta Husního Mubáraka. Jeho stoupenci verdikt oslavují. | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Podle soudce se mohl bývalý prezident Husní Mubárak stejně jako každý člověk mýlit. Od trestu se má upustit i kvůli jeho vysokému věku.

Soudní verdikt označil za nevinného nejen Mubáraka, ale i bývalého ministra vnitra Habíba Adlího a šest dalších příslušníků bezpečnostních složek.

V případě bývalého prezidenta a jeho synů soudce prohlásil, že je to politická kauza a tento soud se jí nadále zabývat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalého prezidenta Mubáraka zprostil soud viny za smrt demonstrantů. Situaci na místě sleduje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Už v roce 2012 byl exprezident v této kauze odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu kvůli údajným procesním pochybením. Rozsudek měl být vynesen už koncem září, soudce ho ale odročil s odůvodněním, že potřebuje více času na prostudování veškerého důkazního materiálu. Ten prý měl na 160 tisíc stran.

Stoupenci bývalého prezidenta před soudní budovou slyšeli rozsudek ze zapnutého autorádia. Slovo „nevinný“ v nich vyvolalo nadšení. Podporu Mubárakovi organizuje Šaríf Háfiz, doktor mezinárodních vztahů.

„Nevinna pro Mubáraka znamená nevinnu pro Egypt. Arabské jaro je ve skutečnosti jarem americkým nebo izraelským, ale rozhodně ne jarem egyptským. Celá revoluce byla spiknutím 12 zemí proti Egyptu. Byly to země evropské, Amerika, Izrael, Katar a Turecko," vysvětluje svůj pohled na dění v Egyptě Háfiz.

O desítky metrů dál doléhá smutek i vztek na skupinku příbuzných a kamarádů zabitých demonstrantů.

Jeden z nich rozčileně tvrdí, že revoluce byla ukradená hned dvakrát a současný prezident Sísí zklamal propuštěním Mubáraka naděje Egypťanů.

Husní Mubárak čelí obvinění za to, že nezabránil střelbě do demonstrantů v lednu a únoru roku 2011, kdy proti němu Egypťané povstali. Tehdy zemřelo více než 800 lidí.

Vedle smutně postává starší člověk Ahmad Chalífa. V ruce drží velký portrét mladého muže.

„To byl můj syn. Bylo mu devatenáct, studoval univerzitu," ukazuje na podobiznu se slzami v očích.

Jeho syn zemřel při zásahu policie proti demonstrantům 28. ledna 2011. A spolu s ním i stovky dalších.

„Teď o něm soud říká, že to byl kriminálník. Nic jiného než osvobození Mubáraka jsem nečekal. Co bych také čekal po čtyřech letech procesu? Kdyby chtěli, dávno ho odsoudili," říká Ahmad Chalífa.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak mává svým příznivcům | Foto: Reuters

Obě skupiny před soudní budovou se pod dohledem policie pomalu rozcházejí. Třicetiletý taxikář Ámir byl také jedním z těch, kteří v roce 2011 proti Mubárakovu režimu vystoupili.

„Já osobně jsem smutný, hodně smutný. Cítím, jakoby všechno bylo pryč. Jako bychom žádnou revoluci nedělali, ba naopak. Teď jsme mnohem spoutanější, než jsme byli za Mubáraka,“ stěžuje si Ámir.

Vystudoval obchodní fakultu Káhirské univerzity, dělá ale taxikáře. Najít kvalifikovanou práci je podle něj bez konexí těžké. Naději ale neztrácí.

„Lidem, kteří protestovali na náměstích, je dvacet, třicet let. Ti u moci jsou všichni o dost starší. My mladí už myslíme jinak. S generační obměnou proto změna postupně přijde, ale bude to ještě chvíli trvat," přemýšlí taxikář Ámir.

Pavel Novák, ČTK, ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme