Nad Vltavou se létalo na vodních tryskách. Nejlepší čeští letci představovali flyboarding

Kdo se v sobotu odpoledne procházel po náplavce Rašínova nábřeží, možná narazil na odvážlivce létající až 10 metrů nad hladinou Vltavy. Na nohou přitom měli prkno poháněné vodními tryskami, připomínající zařízení z filmů s Jamesem Bondem. O natáčení akčního trháku ale nešlo, sportovci totiž v Praze představovali flyboarding.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Flyboarding nad Vltavou

Flyboarding nad Vltavou | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

Z rozvířené vody se najednou vynořil jeden z dvojice mladíků a rázem se hlavy desítek zvědavců zvedly k nebi. U tohoto velice působivého sportu je nejdůležitější udržet rovnováhu. Není se za co chytit a balancuje se na prkně, které je hnané obrovským tlakem vody.

„Jezdím rok. Dostal jsem od přítelkyně voucher a začalo mě to strašně bavit. Více jsem se začal o flyboarding zajímat a poznal jsem kamaráda, se kterým teď lítáme. Baví nás to a kupodivu nám to i jde,“ popisuje své začátky jeden z nejlepších českých letců na Flyboardu je Michal Stašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letec Martin Stašek představuje flyboarding

Staškovi jde flyboarding dokonce tak dobře, že se příští víkend zúčastní světového šampionátu v Dubaji.

„Rádi bychom byli do desítky. Ale protože jde o větší závody, tak předpokládám, že bychom se mohli umístit do dvacátého místa,“ uvažuje o ambicích Martin Stašek.

V množném čísle mluví proto, že se na arabský poloostrov vydá i další Čech Petr Civín, se kterým se nedávno vrátili ze Spojených států.

„Před 14 dny jsme byli na Floridě, kde jsme se umístili na čtvrtém a pátém místě. S pár lidmi z Floridy se teď utkáme i v Dubaji, takže už víme, co to bude obnášet, jak se vše hodnotí a co po nás budou rozhodčí vlastně chtít,“ říká Martin Stašek.

Flyboardingu dominují sportovci z teplých krajin

Ve Spojených arabských Emirátech půjde o historicky třetí mistrovství světa ve flyboardingu, ale poprvé se ho zúčastní Češi. Kolébkou tohoto sportu je Francie, která si ale z úvodních dvou šampionátů výrazný úspěch nepřivezla.

„Paradoxně to minulý rok vyhrál Thajec a poprvé šampionát vyhrál Američan. V teplých krajích se dá více trénovat, takže ve Francii nejsou nejlepší. Nemůžou každý den do vody,“ vysvětluje.

I Češi mají proti závodníkům z tropických zemí tedy trochu nevýhodu. Velmi důležitou součástí každého sportu jsou pravidla, která Flyboarding trochu kopíruje do krasobruslení.

„Hodnotí se styl, dotočení triku nad vodou, obtížnost triku a celková choreografie, která spočívá v 90 vteřinách na vodě, během kterých je třeba předvést šest triků,“ objasňuje Martin Stašek.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme