Moldavsko ve volbách rozhoduje o svém směřování k Evropě nebo k Rusku

Moldavsko se v parlamentních volbách rozhoduje, jestli půjde směrem k Evropské unii, nebo cestou sbližování se s Ruskem. V zemi od roku 2009 vládne tříčlenná Aliance pro evropskou integraci. Předvolební průzkumy předpovídají zisk až čtvrtiny hlasů moldavským komunistům. Ti žádají revizi asociační smlouvy podepsané s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Moldavsku

Volby v Moldavsku | Zdroj: Reuters

Centropravicové proevropské koalici mohou uškodit nevalné výsledky jejího boje s korupcí a také ruský zákaz dovozu moldavské zeleniny, masa a vína jako odveta za moldavský postoj k dění na Ukrajině.

Moskva také podporuje samozvanou Podněsterskou republiku, která ovládá východní část Moldavska. Společnost v této jedné z nejchudších evropských zemí je v názoru na budoucí směřování země rozpolcená.

Vasile Puica z Kišiněva vidí budoucnost země v Evropě. Chce, aby jeho 4 děti jely studovat do zahraničí a nechodily na vysokou školu v Moldavsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Orientace Moldavska, jak na Evropu, tak na Rusko není průchodná varianta, míní Libor Dvořák komentátor ČRo

Podle Valentiny Savčukové by se zase Moldavsko nemělo sbližovat s nikým, ale rozvíjet vztahy jak s Ruskem, tak s Evropskou unií.

„To v současné době není průchodné ani v Moskvě, ani v Bruselu. Pokud by se našel nějaký obratný politik, který by tyto dvě tendence dokázal smířit, bylo by to dobré, ale byl by to skoro zázrak,“ míní komentátor ČRo Libor Dvořák.

Pro těsnější vztahy s Ruskem jsou hlavně moldavští komunisté a tamní socialistická strana. Výrazně proruská je také strana Patria, ta ale k volbám nesmí.

„Těsně před volbami, 27. a 29. listopadu, byla moldavskou soudní mocí zrušena možnost strany Patria, nové proruské strany, jít k volbám. Tato vyloženě promoskevská strana měla podle odhadů dostat 12-15 procent,“ popisuje Dvořák.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme