Sir Winston Churchill, vyznamenaný Řádem bílého lva, by oslavil 140. narozeniny

Když v roce 2002 pořádala BBC anketu o největšího Brita všech dob, bojovalo se prakticky jen o druhé místo. S velkým náskokem vyhrál muž, který přivedl Spojené království k vítězství v druhé světové válce, sir Winston Churchill. Dnes je tomu přesně 140 let, co se tento gigant světové politiky narodil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Winston Churchill

Winston Churchill | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Winston Churchill pronesl za svůj dlouhý život mnoho plamenných projevů, ať už na půdě parlamentu, v rozhlase nebo na různých fórech.

V Česku si možná nejvíc pamatujeme jeho válečná poselství britskému národu, jemuž na začátku druhé světové války nemohl slíbit nic jiného než krev, dřinu, slzy a pot.

Winston Leonard Spencer Churchill věděl, o čem mluví, protože měl za sebou sám úctyhodnou vojenskou kariéru. Ta ho zavedla do Súdánu nebo Indie, udělala z něj hrdinu Búrské války a na Západní frontě mu pomohla vylepšit pošramocenou politickou reputaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je tomu přesně 140 let, co se gigant světové politiky, Winston Churchill, narodil

Z dnešního pohledu nám může připadat nepochopitelné, že milovníka doutníků a skotské, nechali Britové prohrát v parlamentních volbách v roce 1945. Winston Churchill se ale do premiérského sídla v Downing Street ještě jednou vítězně vrátil, když už mu bylo plných 76 let.

Držitel Nobelovy ceny za literaturu na sebe výrazně upozornil i coby státník, který jako první varoval před nebezpečím komunismu a impéria, které Sovětský svaz začal budovat ve střední a východní Evropě.

Ve slavném projevu v americkém Fultonu taky Churchill poprvé použil výraz ‚železná opona‘, která se podle něj spustila napříč Evropou, od Štětína po Terst.

Winston Churchill, který parlamentní lavice opustil až ve svých 89 letech, byl taky výborným malířem. Rád se dobře oblékal a byl zákazníkem salónu Henry Poole ve slavné londýnské Savile Row. I když zákazníkem dost problémovým.

„V den, kdy se v roce 1940 stal ministerským předsedou, zaslal náš účetní Winstonu Churchillovi upomínku, že ještě nezaplatil za poslední obleky. Poslal ji už na adresu Downing Street číslo 10. Sir Winston sice záhy zaplatil, ale do Henry Poole's už bohužel nikdy nepřišel. Základ jeho šatníku ale byla naše práce a dodnes je k vidění v Churchillově sídle v Chartwellu," prozradil majitel salónu Henry Poole, pan Angus Cundey.

Jeho firmě tedy byl sir Winston dlužen. Jinak ale Británie a celá Evropa dluží právě tomuto muži.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme