Pyrotechnici uklidili okolí skladu ve Vrběticích, odvoz munice může zbrzdit počasí

Pyrotechnici po více než týdnu dokončili úklid areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. V polovině října ho zničil výbuch a od té doby byly příjezdové cesty plné munice, kterou museli pyrotechnici odstranit. Areál je nyní připravený na převoz výbušnin do armádní haly v Květné na Svitavsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co tady leží venku to je vystřelený a nevybuchlý.

Co tady leží venku to je vystřelený a nevybuchlý. | Foto: Filip Jandourek

„Pyrotechnici vytvořili bezpečnostní koridor pro průjezd dopravních prostředků,“ upřesňuje mluvčí zlínských policistů Monika Kozumplíková.

O případném převozu uskladněné munice do armádní haly v Květné na Svitavsku rozhodne policie zítra.

Transportu by mohlo zabránit pouze zhoršené počasí, říká šéf Krajské policie ve Zlíně Jaromír Tkadleček.

„Kdyby přišla nějaká rozsáhlá sněhová kalamita nebo povětrnostní situace, která by rozházela stromy, nebo jakákoli živelní pohroma, tak by to zásadním způsobem práce přerušilo nebo omezilo,“ vysvětlil Tkadleček.

Policie nyní prověří dokumenty, které dokreslí praxi ve skladech. Některé z nich jsou podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD alarmující.

„Je potřeba najít, kde ten problém vznikl, kdo to zavinil, kdo je zodpovědný a najít viníka,“ dodal Chovanec.

Muniční sklad, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

Andrea Kratinová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme