Členové světoznámé kapely Beatles mají své busty od sochaře z Plzeňska

29. listopad 2014

Sochař z Plzeňska Václav Česák dokončil kolekci bust všech členů britské kapely Bealtes. Čtveřice je určena pro soukromé rockové muzeum v Basileji. Už před časem do Švýcarska dodal bustu Johna Lennona a Ringa Stara. "Hlavu" Paula McCartneyho a George Harrisona tam odveze na začátku příštího roku. Kolekce vznikla podle obalu alba Seržant Pepper.

Busty členů kapely Beatles vznikly z pryskyřice s bronzovou patinou. Podle Václava Česáka se nedá předem odhadnout, kolik času práce zabere. Nejtěžší jsou ale busty lidí, jejichž obličej nemá zvláštní rysy. "Na každém z nich jsem pracoval různě dlouho. Například Ringo Star se dělal výborně, má výrazný nos, rty, s Paulem McCartneym jsem si hrál přes rok," uvedl sochař.

Jak se stane, že sochař z Plzeňska dělá busty Beatles

Před několika lety už dělal pomník Franka Zappy do německého Bad Doberanu, kde sídlí světový fanklub Franka Zappy. Díky této práci se dostal i k zakázce na busty Beatles. Setkal se totiž s vlastníkem baru L'Unique v Basileji, jehož součástí je právě i rockové muzeum. To ukazuje různé artefakty, od oblečení, nástrojů až po busty rockových muzikantů a velikánů. Václav Česák pro muzeum vytvořil už několik děl, například busty Micka Jaggera, Keitha Richardse, Jimiho Hendrixe a Kurta Cobaina.

Dvaapadesátiletý sochař se věnuje především figurální tvorbě. Ateliér má ve Starém Smolivci u Nepomuku. Pracuje s různými materiály - s kamenem, bronzem, nerezem, ocelí a dalšími. Zkušenosti má s light designem, scénografií i technikou šperkařství. Je autorem desítek plastik. Z Plzně můžete znát např. jeho nerezovou sochu Skateman ve Škoda Sportparku. V minulém roce vytvořil přes dva metry vysokou sochu šermíře pro Olympijské muzeum ve švýcarském Lausanne. Jeho práce je ale možné najít například i v Ugandě, kam do jedné školy dodal sochu svatého Jana Nepomuckého, podobné dílo zdobí kostel v rumunské vesnici Gernik. Jeho socha svatého Václava je v srbské vesničce Kruščica. Je také autorem moderních oltářních křížů z materiálů, jako je nerez, sklo a kámen.

Spustit audio