Piloti Lufthansy stávkují. Nelétá se na krátkých a středních trasách, v úterý i v dálkové dopravě

Po neúspěšných jednáních s vedením německých aerolinek Lufthansa šli jejich piloti opět do stávky. Od dnešního poledne do úterní půlnoci uzemňují postupně všechny spoje včetně nákladních letů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka pilotů Lufthansy se dotkne asi 150 tisíc cestujících

Stávka pilotů Lufthansy se dotkne asi 150 tisíc cestujících | Zdroj: Reuters

"V posledních týdnech jsme jednali s vedením firmy a dospěli jsme k poznání, že management nehledá žádná vážná řešení, ale že vytváří nové problémy. Proto jdeme do stávky," řekl německé televizi mluvčí odborů pilotů Cockpit Jörg Handwerg.

Piloti si chtějí uchovat možnost odcházet do předčasného důchodu v pětapadesáti letech a od firmy dostávat část platu. Lufthansa chce tuto hranici zvýšit.

Od jara stály Lufthansu stávky pilotů 170 milionů eur. "Stále si myslíme, že se blížíme řešení. Lufthansa předložila nový, vylepšený návrh. Proto nás vyhlášení stávky překvapuje," prohlásila mluvčí aerolinek Barbara Schädel.

Stávka se dotkne celkem 150 tisíc cestujících. Na letišti ve Frankfurtu dávali lidé najevo nespokojenost.

„Já jim ty peníze přeji, ale nám to dělá velké komplikace. Když například jedete na dovolenou, máte všechno zajištěné a najednou celý pobyt padá. Nemyslím si, že je to v pořádku. Měli by si všichni sednout ke stolu a dohodnout se,“ říká Elfriede Bretagnová.

Ostatní letecké společnosti Lufthansy jako Germanwings, Austrian Airlines nebo Brussels Airlines budou fungovat bez omezení.

Pavel Polák, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme