Ukradli nám revoluci, zlobí se Egypťané po osvobození Mubáraka. Jiní verdikt vítají

Husní Mubárak je na svobodě. Podle soudu nenese bývalý egyptský prezident za střelbu do demonstrantů při protivládních protestech odpovědnost. Pro mnohé Egypťany, kteří doufali ve změny, je výsledek procesu zklamáním, Určité skupiny lidí ale osvobození bývalého prezidenta a jeho ministra vnitra uvítaly.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do ulic vyšli příznivci bývalého egyptského prezidenta Husní Mubaraka

Do ulic vyšli příznivci bývalého egyptského prezidenta Husní Mubaraka | Zdroj: Reuters

Desítky stoupenců bývalého prezidenta před soudní budovou slyšeli rozsudek ze zapnutého autorádia. Soudcovo slovo "nevinný" v nich vyvolalo nadšení. Podporu Husnímu Mubárakovi tu organizuje Šaríf Háfiz, doktor mezinárodních vztahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Egypťanů na historický rozsudek natáčel v Káhiře zpravodaj Štěpán Macháček

"Nevinna pro Mubáraka znamená nevinnu pro Egypt jako takový. Arabské jaro je ve skutečnosti jarem americkým nebo izraelským, ale rozhodně ne jarem egyptským. Celá revoluce byla spiknutím dvanácti zemí proti Egyptu. Byly to země evropské, Amerika, Izrael, Katar a Turecko," vysvětluje svůj pohled na dění v Egyptě Šaríf Háfiz.

O desítky metrů dál doléhá smutek a vztek na skupinku příbuzných a kamarádů zabitých demonstrantů. Jeden z nich rozčileně tvrdí, že revoluce byla ukradená hned dvakrát a že současný prezident Sísí zklamal propuštěním Mubáraka naděje Egypťanů.

Vedle smutně postává starší muž jménem Ahmad Chalífa. V ruce drží velký portrét mladého muže.

"To byl můj syn. Bylo mu devatenáct, studoval univerzitu," ukazuje na podobiznu se slzami v očích. Syn Ahmad zemřel při zásahu policie proti demonstrantům 28. ledna 2011. A spolu s ním stovky dalších. "A teď o něm soud říká, že to byl kriminálník. Nic jiného než osvobození Mubáraka jsem nečekal, co bych taky čekal po čtyřech letech procesu? Kdyby chtěli, dávno ho odsoudili," říká Ahmad Chalífa.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak mává svým příznivcům | Foto: Reuters

Obě skupiny před soudní budovou se za dohledu policie pomalu rozcházejí. Třicetiletý taxikář Ámir je jedním z těch, kteří v roce 2011 proti Mubárakovu režimu vystoupili.

"Já osobně jsem smutný. Hodně smutný. Cítím, jakoby všechno bylo pryč. Jako bychom žádnou revoluci nedělali. Ba naopak. Teď jsme mnohem spoutanější, než jsme byli za Mubáraka," stěžuje si Ámir.

Vystudoval sice obchodní fakultu Káhirské univerzity, ale najít kvalifikovanou práci je bez konexí těžké. Naději však neztrácí.

"Lidem, kteří protestovali na náměstích, je dvacet, třicet let. Ti, kteří jsou u moci, jsou všichni o dost starší. My mladí už myslíme jinak. S generační obměnou proto změna postupně přijde. Ale bude to ještě chvíli trvat," přemýšlí taxikář Ámir, zatímco z okénka jeho žigulíku jsou vidět na chodníku mladí kluci, kteří sprejem na zeď stříkají hesla proti dnešnímu rozsudku.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme