Rio má plovoucí vánoční strom, který se pyšní zápisem v Guinnessově knize rekordů

V Rio de Janeiru se se začátkem adventu znovu rozsvítil velký vánoční strom. Obrovská atrakce financovaná největší brazilskou pojišťovnou světly nešetří - jsou na ní více než tři miliony sto tisíc lampiček. Celá pětisettunová konstrukce pluje na obřích pontonech a osvětluje široké okolí. Na slavnostní rozsvěcení stromu se přišly podívat tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční strom v Rio de Janeiru. Největší úspěch u diváků měl kromě ohňostroje motiv slunečního svitu

Vánoční strom v Rio de Janeiru. Největší úspěch u diváků měl kromě ohňostroje motiv slunečního svitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na několikakilometrovém korzu kolem laguny v jižní části Rio de Janeira se chodí běžně o víkendu na procházky, běhá se tu a jezdí na kole. Teď v podvečer je to ale jiné. Je tu plno. Nedá se tu hnout. Jsou tu rodiny s malými i většími dětmi, starší lidé, milenecké páry.

Malá holčička prozrazuje, proč tu všichni jsou. Kvůli vánočnímu stromu. Ona ho uvidí poprvé. Když tato tradice vznikla, byla malá i její maminka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plovoucím vánočním stromě v Rio de Janeiru natáčel zpravodaj David Koubek

Atmosféru rozehřál ještě více koncert, teď se ale všichni dívají směrem k laguně, začal velkolepý ohňostroj a na ocelové konstrukci vysoké jako 28patrový dům se rozsvěcí víc než tři miliony elektrických svíček, bliká přes 2000 stroboskopů a 120 kilometrů světelných hadů.

„Bylo to krásné, nádherné. Všechno se rozsvítilo, i všechno v nás,“ říká Marcio, jeden z dospělých přihlížejících, který přijel metrem s dětmi.

Všichni poslouchají koledy, které reproduktory ve stromu hrají. Přizvukuje i starší dáma Gabriele. Je dojatá. Je to krásné období míru a spojení. Podle ní stojí za to obětovat čas a přijet právě sem.

Vánoční strom v Rio de Janeiru. Na stromu svítí 3,1 milionu miniaturních lampiček. Konstrukce váží 540 tun | Foto: David Koubek

Námětem pro letošní, už 19. světelný strom v Rio de Janeiru je světlo. Třeba světlo vánoční komety - na stromku se proto postupně rozsvěcují. Nebo světlo hvězd. Také je to světlo domova, které do obydlí proniká okny - na konstrukci se v další fázi postupně rozsvěcí okna různých velikostí.

Vánoční strom v Rio de Janeiru. Rozsvícení stromu předcházel koncert vánoční i méně vánoční hudby | Foto: David Koubek

Největší úspěch ale má sluneční světlo, představované sluncem a paprsky, které nejdřív postupně sálají k vrcholu, aby pak slunce zapadlo za hladinou a strom se rozsvítil do modré noční barvy.

Lidé mohou k této atrakci v Rio de Janeiru chodit celou adventní dobu.

Vánoční strom v Rio de Janeiru. Kolem vodní plochy Lagoa bylo na začátek adventu opravdu plno | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme