Restaurace budou muset uvádět alergeny v jídlech

Tuzemské restaurace budou muset nově na jídelním lístku uvádět alergeny v jídlech. Tedy látky, které lidem nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Uvádějí to Hospodářské noviny. Podle deníku jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do Evropské unie před deseti lety. U jídel s nejasným názvem pak budou muset hospody uvést, co pokrm obsahuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

snídaně

snídaně | Foto: stock exchange

„My jsme proti tomu na evropské úrovni poměrně razantně vystupovali. Nakonec je to kompromisní řešení, zbyly tam pouze alergeny, což dává smysl. Je poměrně hodně lidí, kteří jsou alergičtí,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uvádění alergenů v jídelních lístcích restaurací mluví prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek

Informace o alergenech nemusí být přímo uvedena v jídelním lístku.

„V jídelním lístku musí být uvedeno, že obsluha na vyžádání zákazníka je schopna předložit informaci o obsahu alergenů v pokrmu. Pak je na provozovatelích, jestli to dají na nějakou vývěsní ceduli, do jídelního lístku nebo budou mít recepturu nebo jiný seznam pokrmů, kde je tato informace písemně uvedena,“ vysvětluje Stárek.

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- obiloviny obsahující lepek,
- korýši a výrobky z nich,
- vejce a výrobky z nich,
- ryby a výrobky z nich,
- jádra podz.olejné a výrobky z ní,
- sójové boby (sója) a výrobky z nich,
- mléko a výrobky z něj,
- suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy,
- celer a výrobky z nich,
- hořčice a výrobky z ní,
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich,
- oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších konc.),
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
- měkkýši a výrobky z nich.

Lidem mohou alergeny způsobit zdravotní potíže, v určitých případech i ohrožovat jejich život.

V případě nedodržování nových pravidel hrozí majitelům restaurace pokuta od úředníků, žaloby ze strany zákazníků a zdravotních pojišťoven.

Povinnost uvádět u všech nabízených jídel, jestli obsahují některý z alergenů, zavádí nový zákon o potravinách.

Evropská směrnice začne platit od 13. prosince, její dodržování budou čeští úředníci kontrolovat po Novém roce.

Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme