Tripartita projednala čerpání dotací i návrh na novou energetickou koncepci

Nová energetická koncepce nebo postup při dalším čerpání eurodotací byly hlavními body, které na dnešním jednání probírala tripartita. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky hrozí, že Česká republika letos zřejmě nevyčerpá z eurofondů zhruba 19 až 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák (vlevo), premiér Bohuslav Sobotka a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po jednání tripartity

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák (vlevo), premiér Bohuslav Sobotka a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po jednání tripartity | Zdroj: ČTK

Se zástupci odborů a zaměstnavatelů se vláda shodla na tom, že je v příštích letech potřeba co nejvíce urychlit čerpání dalších peněz.

Tripartita se zabývala také materiálem ministerstva průmyslu a obchodu o státní energetické koncepci do roku 2040. Firmy vítají důraz na jadernou energii, odbory jsou pro prolomení těžebních limitů.

Zástupci firem v tripartitě vyzvali vládu, aby o nové energetické a surovinové koncepci rozhodla co nejdříve. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by koalice měla svůj postoj k jaderné energetice formulovat ideálně do konce roku nebo nejpozději do března 2015.

„Pro nás to je nesmírně zajímavá věc. Česká republika má tradice, český průmysl to umí. Český průmysl je připraven se výrazně zapojit jako subdodavatel do výstavby, ať už vláda rozhodne o Temelínu, anebo o Dukovanech,“ přimlouval se Hanák.

Koncepci projedná koaliční rada

Odboráři vidí v případné dostavbě elektráren v Temelíně nebo Dukovanech a v rozvoji teplárenství velkou šanci pro český průmysl. Šéf konfederace odborových svazů Josef Středula upozornil, že by uvítal i prolomení těžebních limitů:

„Co se týká aktualizace státní energetické koncepce, vládě sice práci neulehčíme, ale z naší strany jsme pro prolomení limitů v této věci. Samozřejmě za podmínky, že příslušní těžaři budou v těžbě pokračovat dále, protože jinou variantu si ani neumíme představit. A to i s ohledem na zaměstnanost v postižených regionech.“

Státní energetickou koncepci teď podle premiéra Bohuslava Sobotky projedná koaliční rada, teprve pak půjde zákon do vlády.

Tripartita dnes řešila i návrh ministerstva práce a sociálních věcí, jak do budoucna upravit systém úrazového pojištění.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme