Čtvrtině pojišťoven v EU hrozí kvůli nízkým úrokům potíže, vyplývá ze zátěžových testů

Některé evropské pojišťovny se můžou při ekonomickém oslabení unijních zemí dostat do problémů. Až čtvrtina z nich pak nebude schopna splnit své závazky vůči pojištěncům. Společnostem budou chybět potřebné peníze, což by mohlo ovlivnit celý sektor. Vyplývá to ze zátěžových testů pojišťoven, jejichž výsledky zveřejnil Evropský úřad pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

Podle evropského regulačního úřadu EIOPA můžou problémy pojišťoven ovlivnit nynější nízké úrokové sazby. Centrální banky v Evropě totiž chtějí podpořit hospodářství, dostat do oběhu víc peněz, a proto snižují sazby. Tím se ale sníží i výnosy z investic.

Pojišťovny přijmou pojistné a peníze pak někam vloží, investují. Třeba nakoupí dluhopisy. A ve chvíli, kdy jsou úrokové sazby na trhu velmi nízké, tak se peníze nezhodnocují tak, jak by pojišťovny potřebovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtině pojišťoven v Evropské unii hrozí kvůli nízkým úrokovým sazbám potíže, téma sleduje redaktor Jan Beneš

„A tím pádem v okamžiku, kdy přijde nějaké období, kdy musí pojišťovny vyplácet větší množství peněz, tak najednou těch peněz nemusí mít tolik, kolik si představovaly, že budou mít,“ vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová.

Případný problém v pojišťovnictví ale nepovažuje za velký jako třeba u bank. Ty jsou podle ní v době ekonomického oslabení křehčí než pojišťovny.

Pojišťovny by měly problémy s plněním závazků vůči svým pojištěncům za 8 až 11 let, a to tehdy, když by pokračovala situace s nízkými výnosy.

Přesný a jmenovitý seznam pojišťoven, které by potřebovaly větší finanční polštář, regulátor nezveřejnil. Podle agentury Reuters je ale jisté, že mezi nimi nejsou Allianz, Axa a Generali. Tedy společnosti, které podnikají i v Česku.

České pojišťovny jsou podle zátěžových testů ČNB odolné

České pojišťovny přímo neprocházely testy, které se týkaly dopadů nízkých úrokových sazeb. Nicméně Česká národní banka je podrobuje zátěžovým testům pravidelně. Z těch posledních vyplývá, že pojišťovny odolné jsou. Už dříve to potvrdil guvernér České národní banky Miroslav Singer.

„Sektor jako takový by i v případě nevýrazných propadů cen na kapitálových trzích zůstal velmi vysoko nad minimální hranicí solventnosti, která je 100 procent. Pojišťovnictví je stejně robustní a stabilní součást našeho finančního trhu jako banky v tuto chvíli,“ uvedl.

Zátěžových testů Evropského úřadu pro pojišťovnictví se zúčastnilo 60 pojišťovacích skupin a 107 individuálních pojišťoven ze všech 28 zemí Evropské unie, plus navíc z Norska, Švýcarska a Islandu. Prověřované pojišťovny se na objemu vybraného pojistného v Evropě podílejí až 55 procenty.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme