Irák platil desetitisíce vojáků, kteří však v armádě nesloužili, odhaluje vyšetřování

Irácká armáda vyplácela padesát tisíc vojáků, kteří však v jejích řadách ve skutečnosti nesloužili. Se závěrem, ukazujícím na korupci v armádě, přišel úřad iráckého premiéra Hajdara Abádího. Podle premiéra armáda výplaty okamžitě zastavila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák, irácké posily

Irák, irácké posily | Zdroj: Reuters

Celá irácká armáda má – bez záložních sil – asi 300 tisíc lidí. Padesát tisíc vojáků je tedy obrovské číslo.

Vyšetřování toho, kam se částky ztratily, směřuje ke skupině armádních důstojníků. Jsou podezřelí, že si tímto způsobem mnohonásobně zvyšovali platy.

Spekuluje se také o možné vině bývalého premiéra Núrího Málikího, který se v minulých letech armády sám ujal a na klíčová místa dosazoval své lidi. Vyšetřování by mohlo napovědět, nakolik je bývalý premiér zodpovědný za rozpad irácké armády a státu.

Problémy irácké armády se naplno projevily letos v červnu, kdy se vojáci, byť byli v přesile, rozprchli před bojovníky z organizace Islámský stát.

Současný premiér Abádí, který se ujal funkce v září, sliboval, že armádu očistí od korupce a že ji postaví na nohy. Zatím se zdá, že by mohl být úspěšný. Armáda se jeví jako lépe organizovaná a v posledních týdnech zaznamenala úspěchy i na bitevním poli.

Například v provincii Anbár západně od Bagdádu zatlačila Islámský stát a stejně tak osvobodila největší iráckou rafinerii ve městě Bejdží.

Nějaké rychlé vítězství nad radikály se však zřejmě čekat nedá. Odborníci odhadují, že pokud se vládním silám podaří Islámský stát ze svého území vytlačit, potrvá to nejméně několik let.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme