Odpůrci Zemana v Brně třímali červené karty, v Praze vyšli na Hrad s peticí

Symbolické červené karty, které byly vidět na Národní třídě v Praze 17. listopadu, dnes prezidentu Miloši Zemanovi ukázali i lidé v Brně. Svůj nesouhlas s vystupováním hlavy státu přišlo dát najevo před tamní Univerzitu obrany asi 150 demonstrantů. A i v Praze se protestovalo. Kritický postoj k prezidentovi se rozhodli vyjádřit asi tři stovky aktivistů, kteří vyšli na Hrad s protizemanovskou peticí. Pod ní je podle organizátorů přes 100 tisíc podpisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno. Protestu proti Miloši Zemanovi se účastnilo asi 150 lidí

Brno. Protestu proti Miloši Zemanovi se účastnilo asi 150 lidí | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman zavítal do Brna v rámci své návštěvy Jihomoravského kraje. Na rozdíl od 17. listopadu, kdy směrem k prezidentovi v Praze na Albertově létala vajíčka, se dnešní akce v Brně odehrála bez incidentu. Na žádnou větší roztržku ostatně ani nebyl prostor.

Skandování protestujících a nápisy na transparentech „Chceme si s vámi promluvit“ nevyslyšel a ihned zamířil do školní budovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech proti Miloši Zemanovi mluvili na ČRo Plus jejich organizátoři Martin Přikryl a Jan Němec

Nesouhlas s hlavou státu se rozhodli dát najevo i lidé v Praze. Jejich průvod vyrazil z Václavského náměstí a mířil na Hrad. Nesl tam podepsanou petici, která kritizuje jednání a vystupování prezidenta a požaduje jeho okamžitou abdikaci.

Jako hlavní důvod, proč by měl Zeman abdikovat, se v petici píše, že „Miloš Zeman nehájí zájmy České republiky a dělá jí špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování, je špatným příkladem pro občany České republiky a není pokračovatelem masarykovské tradice, i když se na ni často odvolává“.

Elektronické petice nejsou právně závazné, protože neobsahují vlastnoruční podpisy občanů. Organizátoři pražského protestu proto zároveň sbírají podpisy přímo na petiční archy. Zatím jich mají zhruba 4000. Cílem je sebrat alespoň 10 tisíc podpisů. „Je-li petice podepsána nejméně 10 tisíci osobami, zařadí se po provedeném šetření věcně příslušného orgánu Senátu její projednání na pořad nejbližší schůze Senátu,“ uvádí jednací řád Senátu.
Zdroj: ČTK

Podle Martina Přikryla, původního autora nápadu vystavit prezidentovi červenou kartu, se na dnešní pražské akci podílejí organizátoři protizemanovských protestů z poloviny listopadu.

„Potkali jsme se nejdřív na internetu, následně i fyzicky a domluvili jsme se, že bychom ještě spojili síly a šli předat dneska tu petici na Pražský hrad,“ řekl Přikryl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Podle Jana Němce, který petici připravoval, se pod text podepsalo přes sto tisíc lidí a podpisy zabírají přes dva tisíce stran formátu A4. Sbíraly se prý hlavně přes internet.

„V podstatě každý člověk, který chtěl tuto petici podepsat, se musel zaregistrovat, následně mu přišel e-mail, který musel potvrdit, a tím způsobem jaksi bylo zajištěno to, že z jedné IP adresy, to znamená z jednoho počítače, nemohli být podepsáni víc než třeba čtyři lidé,“ popsal Němec.

Předání petice si organizátoři s Hradem domluvili dopředu. Tam však zřejmě soulad obou stran končí. „Pokud jde o požadavek organizátorů, pan prezident se rozhodně abdikovat nechystá,“ citovala mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka agentura ČTK.

Klesající popularita

Poslední průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ukázal na prudký pokles prezidentovy popularity, spadla z 58 na 37 procent.

Vliv na to zřejmě měly výroky prezidenta k otázce lidských práv v Číně, jeho návrat z Číny letadlem placeným soukromými společnostmi, postoj ke krizi na Ukrajině, některá státní vyznamenání, která udělil, či jeho slova na téma politických vězňů v Rusku v rozhlasových Hovorech z Lán, včetně vulgarismů, které při tom hlava státu použila.

Praha. Asi tři sta lidí se sešlo dát najevo nesouhlas s vystupováním prezidenta Miloše Zemana | Foto: ČTK

„Já se nepamatuji, že by některý z předchůdců Miloše Zemana z měsíce na měsíc takhle spadl, co se popularity týče, ale pozor – v terénu ti průzkumníci pracovali bezprostředně po té události v Lánech, kdy se prezident dopustil určitých vulgarit a kdy tehdy to rozhořčení vůči němu v té první fázi explodovalo,“ poznamenal komentátor ČRo Petr Nováček.

V dalších dnech pak k tomu Zeman přidal další výroky, za něž sklidil kritiku, třeba tvrzení, že zákrok proti demonstrantům na Národní třídě 17. listopadu 1989 nebyl žádný masakr.

Podle Nováčka však až další průzkumy ukáží, zda je Zemanova neobliba trvalá, nebo zda se zase začne vracet někam k padesátiprocentní hranici.

Český rozhlas, Eliška Malínská, Tomáš Jelen, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme