Česko si připomnělo Den boje proti AIDS. Zdarma byly kondomy i testy na HIV

Na 1. prosince připadá Den boje proti AIDS. Případů nákazy virem HIV v poslední době přibývá. Česká republika není výjimkou, jen za prvních 10 měsíců letošního roku se nakazilo 208 lidí. Na smrtelnou nemoc chtělo upozornit hned několik akcí v hlavním městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální osvětovou tramvaj, jejíž posádku tvořili specialisté na boj proti AIDS, vypravil i liberecký dopravní podnik

Speciální osvětovou tramvaj, jejíž posádku tvořili specialisté na boj proti AIDS, vypravil i liberecký dopravní podnik | Zdroj: ČTK

Přímo u stanice metra Vltavská stála několik hodin pojízdná ambulance, kde se mohli zájemci nechat otestovat.

„Někomu vyhovovalo, že je to nabídka zdarma – normálně to stojí kolem 500,“ upozornila Hana Malinová z organizace Rozkoš bez rizika.

Testy si nechalo provést 17 lidí. „Je dobré vědět, jestli náhodou nejsem HIV pozitivní,“ přiblížil jeden ze zájemců. „Sexuálně promiskuitní nejsem, ale chci mít jistotu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také v Praze se v rámci Dne boje proti AIDS konala řada osvětových akcí

Centrem Prahy pak přes den projížděla speciální tramvaj vyzdobená červenobílými balonky. Cestující si mohli koupit například plastové odznáčky v podobě červené stužky.

„Dvacetikoruna je úplně symbolický poplatek a člověk může nějakým způsobem pomoci. A ještě když je to udělané takovouto formou, řekla bych dost zábavnou, a ti lidé jsou dost informovaní a snaží se pomoci, tak proč ne. Tohle zrovna má smysl,“ myslí si žena, která se osvětovou tramvají svezla.

Infekce HIV se v Česku začíná nekontrolovaně šířit, varují lékaři

Číst článek

Loni se takto dostalo mezi Pražany na tisíc balíčků s kondomem a informací o bezplatném anonymním testování na HIV infekci.

V České republice se lidé nakazí nejčastěji při sexuálním styku, a to skoro v 90 procentech případů. Mezi nově infikovanými bylo do konce letošního října 186 mužů a 22 žen.

HIV a AIDS | Foto: Michal Jindra

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme