Vánoce a půjčky? – Pozor na emoce!

5. prosinec 2014

Jak si užít Vánoc bez zadlužení a také kde nechat zúročit případný finanční dárek pod stromečkem?

Je zcela v pořádku, když v čase Vánoc člověk zjihne a v dobrém podléhá emocím. V oblasti předvánočních nákupů to ale neplatí. Situace, kdy v nazdobeném hypermarketu podlehneme zdánlivé dostupnosti zboží na úvěr, mívá za následek povánoční „úvěrovou kocovinu“.

Jak na to? „Co si třeba případný nákup na dluh nejprve pořádně promyslet a když i bez emocí, s chladnou hlavou, doma a v klidu po prostudování úvěrové smlouvy dojdeme k závěru, že půjčku chceme, vždycky je přece možné se do obchodu vrátit,“ uvedl v Dobré radě finanční poradce Jakub Jurásek.

A co otázka „obálek s penězi od Ježíška“? Tady zvažme především to, na jak dlouho bychom finance rádi nechali pracovat, s jakým rizikem a jakou máme představu o zúročení. Zda se tedy pak rozhodneme otevřít si spořicí účet, zda peníze převedeme na stávající finanční produkt (penzijní fond, stavební spoření), anebo zda se rozhodneme například pro některý z podílových fondů.

Jedno z předvánočních vydání ještě znovu otevře také samostatnou spotřebitelskou tématiku – vysílat budeme o předváděcích akcích, nekalých prodejních praktikách a nových metodách, jakými někteří lákají z důvěřivých lidí jejich úspory.

autor: Bořek Volný
Spustit audio