V Dolních Břežanech se v podzemí budují obrovské haly pro nejvýkonnější laser světa

Jen pár kilometrů od Prahy vyrůstá jedno z nejvýznamnějších vědeckých center moderní doby. Na nenápadném staveništi v Dolních Břežanech se v podzemí budují obrovské betonové haly. Do tří let tady vystřelí první paprsek nejvýkonnějšího laseru světa. Výzkumné centru ELI, které s pomocí evropských dotací přijde na zhruba sedm miliard korun, přitáhne stovky vědců z celého světa. Zatím tam ale místo angličtiny zní hlasy dělníků a bušení strojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na nenápadném staveništi v Dolních Břežanech se v podzemí budují obrovské betonové haly pro nejvýkonnější laser světa

Na nenápadném staveništi v Dolních Břežanech se v podzemí budují obrovské betonové haly pro nejvýkonnější laser světa | Foto: Petra Benešová

Roman Hvězda, manažer projektu Laseru ELI, stojí na schodišti stavebních buněk a porovnává, jak bude vypadat vědecké centrum za pár let. Už příští rok se do Dolních Břežan u Prahy nastěhují vědci a do laserové haly první unikátní technologie. Zatím je ale zablácené staveniště plné nákladních vozů a techniky.

Pod rukama dělníků rostou prosklená atria, konferenční sály, kanceláře, schodiště. Do druhé laserové budovy, která je stavebně oddělena tak, aby se nepřenášely žádné vibrace, se vstupuje užší chodbou. Obří prostor se pak vzápětí otevírá jako velká jeskyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jen pár kilometrů od Prahy vyrůstá jedno z nejvýznamnějších vědeckých center moderní doby. Natáčela tam Petra Benešová

„Tady bude umístěn jeden z laserových systémů. V tomto případě laser, kterému říkáme L1. Takto jsou tady umístěny čtyři za sebou. Velikost hal je 35 krát 18 metrů,“ říká Hvězda.

Haly ukryjí dosud nejvýkonnější laser světa. Do blízkosti laseru, kde se zatím víří jen oblaka prachu, se v budoucnu dostanou už jen vyvolení - a to za přísných podmínek.

„Pokud se svazku dostane do cesty nějaký prach, může to zásadním způsobem poškodit optiku,“ vysvětluje hlavní optik laserového týmu Daniel Kramer.

Experimentální haly jsou osm metrů pod zemí. Právě tam se budou rodit nové objevy, dodává vědec Daniel Kramer: „Na prosvěcování různých prvků v biomedicíně, v biofyzice, v materiálovém inženýrství.“

Vědci doufají, že se jim díky laseru povede uvést do praxe takzvané trojrozměrné zobrazování, které ještě na světě nikde neexistuje. Unikátní metoda, kdy se složitá molekula nasvítí zároveň ze tří směrů.

Laserové centrum ELI | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme