Jídelní lístky budou muset povinně obsahovat informace o vybraných alergenech

Pohostinství už brzy zažije největší změnu za posledních deset let. Majitelé restaurací, stánkaři u rychlých občerstvení, ale i kuchaři ve školních jídelnách přepisují jídelní lístky. Vyžádala si to Evropská unie v nařízení, které začne platit od 13. prosince. Podniky, které prodávají jídlo, podle něj musí uvádět alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech. Novinka ulehčí výběr hlavně alergikům a celiakům. Nějakým druhem potravinové alergie trpí víc než třetina populace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

DINNER HESTON BLUMENTHAL - majitel Heston Blumenthal, vlastní Fat Duck - opakovaně nejlepší restauraci světa. Dinner je na 5. místě dle Pellegrina

DINNER HESTON BLUMENTHAL - majitel Heston Blumenthal, vlastní Fat Duck - opakovaně nejlepší restauraci světa. Dinner je na 5. místě dle Pellegrina | Foto: Jolana Nováková

„Tady máme samozřejmě všechny alergeny vytištěné, máme to tady všechno napsané. Všechny alergeny budou uvedené na naší tabuli tady,“ vysvětluje kuchař jedné pražské jídelny. Na změnu se připravují i majitelé restaurací nebo třeba rychlá občerstvení a bufety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jídelní lístky budou muset povinně obsahovat informace o vybraných alergenech. Natáčela o tom Zuzana Švejdová

Některé provozovny dokonce tisknou nové jídelní lístky, jiné zase proškolují svoji obsluhu. Od příštího týdne už musí každý zákazník vědět, jaké možné alergeny jídlo obsahuje.

„Obsluha musí být na vyžádání zákazníka schopna předložit informaci o obsahu alergenů v pokrmu. Je na provozovatelích, jestli to dají na nějakou vývěsní ceduli, jako třeba fastfoody rovnou k jídlu. Nebo do jídelního lístku, nebo budou mít seznam pokrmů, kde bude tato informace písemně uvedena,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Pro restaurace, které se rozhodnou vepsat informace o alergenech přímo do jídelních lístků, to ale znamená i větší náklady - a to v řádech tisíců korun. Třeba pizzerie La Torreta v centru Prahy bude muset kvůli vyhlášce vytvořit úplně novou nabídku, uvádí její majitel Jiří Pešek:

„Určitě bychom to chtěli dát někam, aby to bylo viditelné. Budeme muset samozřejmě vytisknout stálé lístky, do kterých to budeme muset dát. A tam nás to samozřejmě bude stát za tisk něco navíc.“

Jiní majitelé stravovacích zařízení ale plošné změny nechystají. Například v pražské restauraci U Bílé Krávy nové jídelní lístky netisknou. Podle majitele Zdeňka Musila by názvy nebo čísla alergenů spíš zákazníky vyděsily a text by byl nepřehledný:

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- obiloviny obsahující lepek,
- korýši a výrobky z nich,
- vejce a výrobky z nich,
- ryby a výrobky z nich,
- jádra podz.olejné a výrobky z ní,
- sójové boby (sója) a výrobky z nich,
- mléko a výrobky z něj,
- suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy,
- celer a výrobky z nich,
- hořčice a výrobky z ní,
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich,
- oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších konc.),
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
- měkkýši a výrobky z nich.

„V restauraci našeho typu se nehodí, abychom přímo do jídelního lístku psali, že jídlo obsahuje vejce nebo mouku. Takže bude tady vyvěšeno a na jídelním lístku napsána pouze jedna věta, že informace o alergenech jsou na vyžádání u obsluhy.“

Evropská unie stanovila čtrnáct nejčastějších alergenů, které musí provozovny uvádět. Mezi ně patří například arašídy, sója, mléko nebo třeba obiloviny, které obsahují lepek. Právě na lepek je podle odhadů alergický skoro každý stý Čech. Při požití hrozí lidem nejrůznější zdravotní potíže.

„Při dlouhodobém užívání lepku, pokud na něj člověk má nesnášenlivost, může docházet k poškození jakékoliv části organismu. Může se to projevit problémy v oblasti zažívacího traktu, psychickými poruchami, neschopností žen otěhotnět,“ potvrzuje Jitka Dlabová ze společnosti pro bezlepkovou dietu.

Právě pro celiaky nebo lidi, kteří trpí potravinovou alergií, jsou informace o alergenech zásadní. Provozovny proto budou pod kontrolou hygieniků. Za nedodržení hrozí sankce do výše tří milionů korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme