Na dole Karviná se zřejmě už těžit nebude, rozhodne o tom výsledek vyšetřování

V ostravské fakultní nemocnici zůstávají ještě dva horníci, které vážně zranil otřes na dole Karviná v polovině listopadu. Tragédie si tehdy vyžádala životy tří havířů a dalších devět odvezly sanitky. Společnost OKD stále čeká na rozhodnutí báňského úřadu, protože jednou z možností je úplný zákaz těžby v místě neštěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí ve  stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM.

Těžba uhlí ve stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM. | Foto: Radek Luksa

Kritické místo je od 14. listopadu zavřené a byli tam jenom záchranáři a vyšetřovatelé, potvrdil to Marek Síbrt z OKD. Firma se připravuje i na to, že těžba v těchto místech nadobro skončila. Nebylo by to poprvé.

„V případě některých mimořádných událostí jsme nuceni pracoviště zavřít. Hornická činnost se tam už neobnoví. Finální posudek v současné chvíli zpracovává báňský úřad. Podle výsledků vyšetřování uvidíme, jestli se na pracoviště vrátíme, nebo ne,“ říká Síbrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti dolu Karviná, kde v listopadu došlo k otřesu, natáčel redaktor Martin Knitl

Otřesy jsou v poddolované oblasti téměř na denním pořádku - jenom v listopadu jich bylo téměř 30. Ukazuje to i na internetu dostupný přehled seismických měření. Řád milionů joulů jako 14. listopadu je ale výjimečný. Přesto se nad šachtami žije. Někteří si zvykli, jiné děsí každá vzpomínka.

„Od té doby, co manžel pracoval na dole, jsem s tím smířená, k hornictví to patří,“ říká jedna z žen. „Jak si na to můžu zvyknout, když nevím, kdy to přijde,“ říká její manžel horník.

Podle informací Českého rozhlasu zveřejní báňský úřad výsledek vyšetřování tragického důlního otřesu na dole Karviná v polovině prosince. Podle zkušeností z minulých let by bylo velkým překvapením, kdyby se těžba v místě neštěstí obnovila.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme