Pomáhat, být čestný, být k něčemu, říká ke 25 letům obnoveného skauta spisovatel Stránský

2. prosinec 2014

I když skautská organizace byla v Čechách založena v roce 1911, byla za tu dobu také třikrát zakázána: nelíbila se ani nacistům, ani komunistům. Dnes uplyne 25 let od znovuobnovení skauta v Československu.

„Náznaky, že by se organizace mohla obnovit byly patrné už před 17. listopadem,“ vzpomněl v Ranním Plusu ředitel Skautského institutu Miloš Říha.

Skauting sice existoval v ilegálních formách v různých oddílech, ale až 2. prosince 1989 se sjelo do Prahy tisíce skautů z celé republiky, kdy v Městské knihovně v Praze proběhlo první zasedání.

„Zájem o členství je stále velký: Junák má v tuto chvíli přes 50 tisíc členů, máme přes 2000 oddílů,“ popsal současnost Říha.

Podle něj se doba skautingu vrací. „Dlouhou dobu jsme byli fascinováni virtuální realitou, a najednou je tu zase potřeba dotknout se něčeho opravdového, vidět východ nebo západ slunce, dotknout se stromu.“

„Z těchto obyčejných věcí se stává v jistém smyslu vzácnost, rodiče to vědí, a rádi děti na tábory posílají,“ řekl ředitel Skautského institutu.

Celoživotní skaut Stránský: Buď to v sobě máte, nebo ne

Spisovatel a celoživotní skaut Jiří Stránský považuje skautství za světonázor: „Není to věc, buď to v sobě někdo má, nebo nemá. A pokud má, je to na celý život, s tím i umře.“

„Skauting mi osobně dal víc než cokoli jiného a než komukoli jinému. To, co v sobě nese skautský slib a skautský zákon, je základem morálky a duševní pohody člověka, a to všechno lidé v sobě od malička nosí,“ vysvětlil spisovatel.

I když se skautská organizace oficiálně obnovovala, samotný skauting byl v lidech byl pořád, dodal Stránský.

Novou generaci mladých skautů hodnotí spisovatel podle stejných kritérií. „Princip zůstává pořád stejný: Buď v sobě nosí tu pravdu, touhu pomáhat, být k něčemu, být čestný a poctivý, nebo ne. Buď to ty děti v sobě nemají, nebo mají, a to je k tomu přitáhlo.“

„Komunisté byli proti skautingu, protože to byla podle nich kapitalistická ideologie. Ne, byla to ideologie, která v sobě nesla boj proti komunismu,“ shrnul Jiří Stránský.

autoři: oci , bum
Spustit audio