V prostoru doněckého letiště bude od pátku platit nové příměří, potvrdila OBSE

V okolí doněckého mezinárodního letiště by od pátku mělo začít platit příměří. Dohodli se na tom ukrajinský a ruský generál a zprávu potvrdili i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Součástí příměří v Donbasu bude stažení těžkých zbraní asi 15 až 20 kilometrů od frontové linie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formálně platí příměří mezi povstalci a armádou na východní Ukrajině od září, boje v Donbasu ale dále pokračují.

Doněcké letiště kvůli neustálým bojům už není prakticky použitelné a ztratilo strategický význam. Stalo se však symbolem ukrajinského odporu proti separatistům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z východní Ukrajiny se do vysílání Radiožurnálu přihlásil zvláštní zpravodaj Ondřej Bouda

Dá se říci, že pro separatisty je ostudou, že letiště ještě nedokázali dobít. Kyjevská vláda pak může tvrdit, že neztratila celý Doněck, i když ve městě už praktické pravomoci nemá.

Mužům, kteří doněcké letiště brání, se přezdívá kyborgové. V posledních dnech odrazili celou řadu útoků. Podle armádních zdrojů ztratili tři vojáky, ale zabili několik desítek separatistů a 27 příslušníků ruských speciálních sil.

Moskva stále popírá, že by se její jednotky bojů na Ukrajině účastnily, a tvrdí, že vystupuje jen jako prostředník mezi vládou a separatisty.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme